Alarmerend vooruitzicht:

No deal-Brexit kan de Britse aardappelexport tot stilstand brengen

De export van poot- en consumptieaardappel uit het Verenigd Koninkrijk zou kunnen worden onderbroken in een no deal-scenario. Als er geen deal komt, wordt het Verenigd Koninkrijk een "derde land" in termen van handel en moet het een aanvraag indienen bij de EU om "gelijkwaardigheid als derde land" te verkrijgen, waarbij de EU de normen en protocollen die in het Verenigd Koninkrijk gelden erkent, zodat de handel kan worden voortgezet.

Patrick Hughes van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB): "Op dit moment hebben we geen gelijkwaardigheid met derde landen en als er geen overeenkomst is, zal dit niet direct in het verschiet liggen. Dit zal een einde maken aan alle aardappelexport naar de EU, voor zowel poot- als consumptieaardappelen."

Op grond van het Protocol van Noord-Ierland zou voor poot- en consumptieaardappelen, die Noord-Ierland binnenkomen vanuit het Verenigd Koninkrijk, ook de gelijkwaardigheid van derde landen nodig zijn, waardoor Ierland niet langer een markt zou zijn en de handel in poot- en consumptieaardappelen naar Noord-Ierland en de Republiek Ierland per 31 december zou worden stopgezet.

"Een alarmerend vooruitzicht"
In een artikel op fpcfreshtalkdaily.co.uk wordt uitgelegd dat jaarlijks 20.000 ton pootaardappelen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de EU wordt geëxporteerd en 35.000 ton uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk wordt geïmporteerd. "Het ministerie van Milieu, Voeding en Landbouw heeft aangegeven dat wanneer de pootaardappelexport naar de EU wordt gestopt er ook geen pootgoed het VK binnen mag komen. Voor consumptieaardappelen weten we nog niet hoe de situatie zal zijn."

"Het is op dit moment nogal een alarmerend vooruitzicht en het is niet zeker dat de hele sector op de hoogte is van de mogelijke scenario's. Sommige pootaardappeltelers proberen vóór 31 december hun aardappelen op de EU-markt te krijgen, wat ze normaal gesproken in februari of maart zouden doen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven