Schimmel Galactomyces candidum F12

Nieuwe aardappelziekte opgedoken in China

Tijdens de teelt en in de opslag is een onbekende ziekte waargenomen op aardappelen en aardappelplanten uit Nileke County, Qitai County en andere locaties in Xinjiang, China.

Wetenschappers van de Xinjiang Academy of Agricultural Sciences hebben een bepaalde schimmel geïsoleerd uit de besmette aardappelen en planten. Het gaat om het ras Atlantic. De bladeren waren geel, gerimpeld en hadden verwelkte randen. De zieke aardappelen vertoonden een groot aantal deuken, veel zwarte plekken en scheuren. Her en der liet de schil gemakkelijk los.

Op basis van de morfologie, de moleculaire kenmerken en een aantal testen werd de ziekteverwekker geïdentificeerd als de schimmel Galactomyces candidum F12. Verdere studie van de biologische kenmerken toonde aan dat de schimmel om de volgende redenen sneller groeide: de temperatuur was 30°C, de pH-waarde 7, het oplosbare zetmeel werd gebruikt als optimale koolstofbron en het gistpoeder als optimale stikstofbron. 

Een van de wetenschappers: "Voor zover wij weten is dit de eerste melding van Galactomyces candidum die in China bladverwelking en rot na de oogst op de aardappel veroorzaakt. Verdere studies over deze ziekteverwekker zijn nodig, met inbegrip van specificaties over de gastheer en de ecologische kenmerken ervan, evenals over relevante beheersstrategieën."

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: Su-qin Song, Zhuo Lu, Jing Wang, Jing Zhu, Mei-ying Gu, Qi-yong Tang, Zhi-dong Zhang, Wei Wang, Li-juan Zhang, Bo Wang, 'First report of a new potato disease caused by Galactomyces candidum F12 in China', 2020, Journal of Integrative Agriculture, Volume 19, Issue 10, Pagina's 2470-2476.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven