Xian Huang, Yex:

"We voorzien een verdere groei van de pomelomarkt, vooral van de roze variëteit"

Yex maakt zich op voor de start van het pomeloseizoen. Dat begint traditioneel in september en loopt door tot eind februari. Als één van de grotere spelers in de pomelomarkt heeft het Poeldijkse bedrijf fors bijgedragen aan de populariteit van dit citrus bij de West-Europese handelspartners. Yex verwacht dit jaar een voortgaande groei. De vijf jaar geleden geïntroduceerde roze variëteit haalt steeds meer kopers over tot aankoop.


Xian Huang

Yex importeert de pomelo al jaren uit China. Daar hoort de vrucht zelfs bij de cultuur: het jaarlijkse maanfeest (dit jaar op 1 oktober) wordt altijd afgesloten met het eten van maankoeken en pomelo’s. De pomelo's gaan vooral naar Duitsland, de Scandinavische landen, Frankrijk, Oostenrijk en Tsjechië. De smaak van de pomelo heeft iets weg van de bittere grapefruit, maar is aanzienlijk zoeter. Dat geldt vooral voor het roze gekleurde vruchtvlees van de Pink Pomelo, die sinds 2013 naast de Honey Pomelo wordt geleverd.

Grotere en professionelere bedrijven
Bij Yex is Xian Huang verantwoordelijk voor de inkoop. "De pomelo groeit niet alleen in verkoop, ook in de teelt in China. Bedrijven worden daar steeds groter en professioneler. Telers hebben er al lang geen moeite meer mee om te werken volgens GlobalGAP standaarden. Ook in sociaal opzicht werken ze verantwoord." Om de samenwerking te optimaliseren, bezoekt hij de Chinese toeleveranciers minimaal tweemaal per seizoen.

Kleur- en smaakverschillen
De pomelocyclus duurt nog geen half jaar, maar ook binnen die relatief korte periode kan het product in kleur en smaak verschillen. Zo is de vrucht in sommige delen van het seizoen eerder groen dan geel. Die kleur is van weinig invloed op de smaak. Wel beïnvloedt de hoeveelheid zonlicht (en water) die de bomen in de loop van het groeiseizoen krijgen die smaak. De lekkerste pomelo’s worden daarom geoogst in september en hier rond oktober verkocht.

Recyclebaar plastic
Ook tijdens het vervoer rijpt de vrucht verder door. Het transport per boot neemt vier weken in beslag. Die tijd is van belang: de smaak wordt onderweg zoeter, de hoeveelheid sap neemt toe. De pomelo’s komen aan in Poeldijk, verpakt en wel in plastic, iets wat de houdbaarheid op het schap fors verlengt. Goede alternatieven voor plastic zijn er niet, maar met het oog op het milieu investeert Yex in verpakkingen die 100% recyclebaar zijn. Om de consument verder te enthousiasmeren, steekt het bedrijf ook tijd en energie in tips voor het openen en eten van de pomelo www.discovered.nl.

Voor meer informatie:
Xian Huang
Yex
ABC Westland 120
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 214530
x.huang@yex.nl
www.yex.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven