Alex van Ieperen, Direct Fruit Services:

"Ketensamenwerking is niet vanzelfsprekend in onze sector maar is door druk op kostprijs wel noodzakelijk”

Tholen - "Het groeiseizoen van het hard fruit is met een uitzonderlijke vroege bloei begonnen en heeft vele weersextremen moeten doorstaan. Voor veel telers is het zeker geen eenvoudig seizoen geworden en in een aantal gevallen desastreus door hagel of droogte", constateert Alex van Ieperen van Direct Fruit Services. "Door een geringer aantal stuks fruit aan de bomen en de vele uren zonneschijn beschikken we nu over een zeer smaakvol product met gemiddeld hoge suikers. Voor peren geldt ook nog eens dat de gemiddelde schilkwaliteit buitengewoon goed is."

"De huidige markt verloopt stroef door extreme temperaturen voor september en vooralsnog genoeg lokaal product in de diverse exportmarkten. Hier speelt ook mee dat er Europees gezien zeker niet minder peren zijn dan afgelopen seizoen", aldus Alex. "De oogst voor peren is bijna binnen en er is sprake van  een gemiddeld goede oogst. Natuurlijk zijn er regio's waar het minder is, maar daarnaast zijn er genoeg gebieden met een buitengewoon goede productie. Het maattraject is dit jaar zeer verschillend door de gebieden heen, van fijn tot zeer grof. Dit zal zijn invloed hebben op de verkoop."

"Hopelijk houdt niet iedereen koeling dicht"
"Met name de Conference zijn prijstechnisch goed geëindigd het afgelopen seizoen. Dit biedt echter geen garanties voor de toekomst. We hopen erop dat niet iedereen zijn koeling dicht houdt, maar dat we allemaal meedoen om de consumptie op gang te krijgen. Als de meeste deuren in de eerste helft van het seizoen dicht blijven, bestaat het risico dat we er in de tweede helft van het seizoen snel teveel hebben, wat dan zal resulteren in lagere prijzen. Gelukkig is de tweede helft van het afgelopen seizoen gemiddeld genomen voor de Nederlandse hardfruitexporteurs goed verlopen."

"Wij als Direct Fruit Services staan erom bekend dat we ons woord nakomen. De kostprijsdruk bij zowel de teler als services providers is de laatste jaren sterk gestegen. De druk van de retailers is onverminderd groot, samenwerking van alle betrokken partijen om de consument van ons gezonde product te laten genieten is in onze visie noodzaak. Juist in de samenwerking ervaren wij dat dit niet meer vanzelfsprekend is in de sector. Er worden steeds vaker wisselende keuzes gemaakt in de verkoopstrategie. In onze ervaring gaat dit vaak gepaard met teleurstellingen, zowel in zakelijke relatie als in de financiële sfeer", constateert Alex.

Op het gebied van peren afzet zien wij nog vele kansen. We produceren een prachtig product wat breed in het schap ligt door geheel Europa. Als Direct Fruit Services zetten wij het product zo breed mogelijk in de markt zowel binnen Europa als daarbuiten!"

Voor meer informatie:
Direct Fruit Services BV
Lichtschip 49
3991 CP Houten
Tel: 030-3031400
Fax: 030-3031399
aieperen@directfruitservices.nl
www.directfruitservices.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven