Succesvol seizoen voor Chileense clementines

Het huidige clementineseizoen wordt in Chili met "een redelijk succes" afgesloten, volgens Juan Enrique Ortúzar, voorzitter van het Chileense Citrus-comité (ASOEX). De Chileense citrustelers verwachtten aanvankelijk een teeltstijging van 10% ten opzichte van de huidige situatie, maar het clementineseizoen "is uiteindelijk in lijn met vorige seizoenen verlopen, dat wil zeggen met een groei van 2,5% ten opzichte van het vorige seizoen."

Ortúzar: "Clementines vertegenwoordigen ongeveer een derde van de totale mandarijnenopbrengst in Chili. Op dit moment zitten we op twee derde van de totale mandarijnenoogst. Nog een derde van het seizoen ontbreekt om het jaar af te sluiten."  

Verenigde Staten nemen bijna alles af
Volgens Ortúzar is de belangrijkste bestemming voor de Chileense clementines en andere soorten mandarijnen de Verenigde Staten, die 95% van het aanbod afneemt. Volgens de gegevens van het comité werd dit seizoen bijna 59.000 ton clementines afgezet, waarvan 57% naar de oostkust en 43% naar de westkust van de VS werd verladen. De sector werkt echter aan het openen van nieuwe markten.

"Hoewel we zeer goed fruit hebben geteeld, was de opbrengst niet helemaal wat we verwachtten. De vraag vanuit de Noord-Amerikaanse markt was echter zeer sterk, omdat de consument op zoek is naar gezonde voeding die rijk is aan vitamine C. Dit heeft ertoe bijgedragen dat clementine favoriet bij de eindconsument is geworden."

"De concurrentie op de markt met andere landen heeft altijd bestaan en blijft bestaan. Dit zijn o.a. telers in de Verenigde Staten zelf, Peru en Uruguay in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Ook Australië is recentelijk toegetreden tot de markt, dus vanuit mijn oogpunt is het een markt waar sprake is van aanzienlijke concurrentie."


Vertrouwen in het volgende seizoen
Volgens Ortúzar is het nog vroeg om te anticiperen op de plannen voor seizoen 2020/21, maar na een jaar met goede regens, zoals dit jaar in Chili, is er meer optimisme. "Vanuit het oogpunt van de telers is er meer rust en wij vinden dat de teelt moet groeien. We hebben meer regen gehad dan in voorgaande jaren, er is meer sneeuw gevallen en de bodem is verbeterd. Dankzij de waterreserve kijken we met optimisme vooruit naar het volgende clementineseizoen."

"Er zijn nieuwe plantages en sommige regio's in het noorden van het land zijn hersteld, waardoor enkele door de droogte getroffen boomgaarden zich goed hebben kunnen voorbereiden op het volgende seizoen, dus we moeten de export handhaven of verhogen."

Voor meer informatie:
Juan Enrique Ortúzar
Chile Citrus Committee (ASOEX)
+56 22 472 4773
citricos@asoex.cl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven