Verkoopprijzen gember momenteel erg gunstig

Bangladesh moet nog 600.000 ton uien importeren terwijl de Indiase uienexport is gestopt

In de regio Rangpur in Bangladesh wordt nieuw geoogste gember op de lokale markten verkocht tegen tarieven tussen Tk125 en 140 per kg (€ 0,13-0,14). De telers zijn blij met deze lucratieve prijs, terwijl de oogst van het kruidige gewas nog gaande is.

"Het Departement van Landbouwkundige Uitbreiding had als doel gesteld om 3.360 hectare land onder gemberteelt te brengen om 51.870 ton gember te produceren tijdens het kharif-1 seizoen", vertelde woordvoerder Muhammad Ali.

In het kader van het overheidsprogramma hebben de telers gember verbouwd op 3.165 hectare in alle vijf de districten van de regio, wat 195 hectare minder is dan het gestelde doel. De gember wordt geteeld op 1.145 hectare in Rangpur, 305 hectare in Gaibandha, 406 hectare in Kurigram, 370 hectare in Lalmonirhat en 939 hectare in Nilphamari.

Uientekort
Bangladesh heeft een voorraad van 525.000 ton lokaal geteelde uien en het zal 600.000 ton meer nodig hebben om aan de binnenlandse behoeften te voldoen tot het volgende oogstseizoen in de periode maart-april. 'Het zou alternatieven voor India voor de invoer moeten overwegen,' zei de Bangladesh Trade and Tariff Commission (BTTC) in een laatste rapport over de productie en de marktsituatie van de ui.

Dit is om het risico van prijsspiralen te vermijden, aangezien er een mogelijkheid bestaat dat de naburige natie een exportbeperking oplegt om de stijgende prijzen op haar binnenlandse markt te beteugelen, zo argumenteerde de BTTC.

[Dit laatste is ook gebeurd, zie ook ons artikel ‘Kansen voor Hollandse exporteurs: Indiase regering stopt uienexport’]

Bron: dhakatribune.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven