Gezonde chips van afgekeurde bloemkool helpt voedselverspilling te verminderen

Een van de laatste gezonde snacks die op de markt zijn gebracht zijn de nieuwe bloemkoolchips, geproduceerd uit zogenaamde ‘lelijke’ groenten. Nog maar zeven jaar geleden werd 40% van al het groenten- en fruitafval afgeschreven vanwege hun onverkoopbare uiterlijk. Sommige telers en de laatste tijd ook enkele retailers, doen echter hun best om hier verandering in te brengen om de voedselverspilling te helpen verminderen en de tuinbouw groener en duurzamer te maken.

Waitrose kondigde onlangs aan dat het de richtlijnen voor de grootte en vorm van de wortelen, pastinaken en asperges die het van Britse telers afneemt, heeft versoepeld. Morrisons meldde dat consumenten meer AGF kopen die er niet perfect uitzien. Sainsbury en Tesco nemen groenten met afwijkende vormen op in hun receptendozen, in smoothies en soepen.

De laatste twee jaar is er ook een toename van gezonde plantaardige snacks, producten die snel kunnen worden gegeten en meer eiwitten en vezels bevatten en daardoor voedzamer zijn dan gewone groentechips of -repen.

Het nieuwste product dat op de markt komt zijn de bloemkoolchips van het Schotse merk Nudie Snacks, geproduceerd in samenwerking met Cupar Growers Garden, een coöperatie van 16 teeltbedrijven van het collectief East of Scotland Growers. Op dit moment zijn er twee smaken in het assortiment: kaas/gekarameliseerde uien en kats/kerrie.

De productie van de nieuwe snack vermindert voedselverspilling. Dit komt omdat de chips worden gemaakt van groenten, die vaak worden weggegooid, omdat ze niet voldoen aan de standaard eisen voor vorm en grootte.

"Dit is de perfecte snack, zonder compromissen te sluiten op het gebied van smaak of kwaliteit. Gezien het hoge risico van diabetes en obesitas is het belangrijk om je immuunsysteem en darmen gezond te houden," aldus Nudie Snacks oprichter Tracy Hogarth.

Bron: Thecourier.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven