Brexit

Brits Lagerhuis keurt eerste wetsvoorstel goed dat in strijd is met Brexit-deal

Het Verenigd Koninkrijk en de EU liggen momenteel op ramkoers met elkaar met betrekking tot het toekomstige akkoord over de relaties tussen beide handelsblokken. Premier Boris Johnson won gisteren een eerste slag toen het Britse Lagerhuis groen licht gaf voor de United Kingdom Internal Market Bill, die met 340 stemmen voor en 263 stemmen tegen werd aangenomen, moet er in voorzien dat overal in het VK dezelfde handelsregels gelden. Dat is in strijd met de eerdere Brexit-deal met de EU vanwege de Ierse-Noord-Ierse grens. 

Zowel de EU als Johnson wijzen erop dat de wet in strijd is met het Internationaal recht. Dat leest u goed, ook de Britse premier geeft dit toe, maar het 'vangnet' is volgens hem noodzakelijk om het land te beschermen tegen de EU. Want volgens Johnson kan de EU met de huidige deal goederen van Wales, Schotland en Engeland tegenhouden naar Noord-Ierland. Daarvan kreeg Johnson overigens wel kritiek op van Labour, want waarom had hij dan in eerste instantie de deal ondertekend als hij er niet achterstond?

Op deze manier hoopt Johnson de druk op te voeren op een vrijhandelsakkoord, want als deze er komt dan zijn de controversiële wetsvoorstellen van Johnson niet noodzakelijk om uit te voeren. De EU heeft echter geëist dat deze wetten voor het eind van de maand in de prullenbak verdwijnen, anders volgen eventuele juridische stappen en sancties tegen het VK.  

Bron: De Tijd, NRC


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven