Nieuwe oogst Conference-peren gereed om naar China verladen te worden

Standaard van Nederlandse perenexport naar China één van de hoogste ten opzichte van andere exportmarkten

Eind augustus is het seizoen van de Nederlandse Conference-peer weer begonnen. Dankzij de uitstekende weersomstandigheden gedurende het hele seizoen zijn lokale telers tot nu toe zeer tevreden over de oogst. Momenteel zijn exporteurs druk met het verwerken van het fruit en de eerste partij Nederlandse Conference-peren staat al gereed om naar China verladen te worden. 

Jaap Pees van FruitMax (links) en Christiaan van der Linden van Direct Fruit Services (rechts)

Jaap Pees is eigenaar van  FruitMax China. Samen met partner Direct Fruit Services in Nederland importeert het bedrijf jaarlijks grote aantallen Nederlandse Conference-peren in China. "Hoewel het weer dit jaar vrij droog was hebben we altijd voldoende natuurlijke watervoorraden voor de irrigatie van onze boomgaarden en om de schade bij nachtvorst te beperken," vertelt Jaap. "We zijn tot nu toe blij met de oogst. De maten van de peren zijn niet alleen beter dan vorig jaar maar ook de externe kwaliteit is uitstekend met een groene kleuring en weinig bruine vlekjes."

Speciaal certificaat voor de export naar China

Sommige Nederlandse teeltbedrijven begonnen drie weken geleden al aan de oogst maar Jaap en de overige bedrijven van de coöperatie wilden de peren nog wat langer de tijd gunnen om te groeien om een optimale rijpheid en hoger suikergehalte te bereiken. Zij besloten daarom de oogst uit te stellen en tegen eind september pas de eerste vracht peren naar Shanghai te verladen. 

Als gevolg van de Covid-19-pandemie zijn zowel de kosten voor zeevracht als het binnenlandse transport hoger geworden. Jaap verwacht dat de exportprijs iets hoger zal liggen dan vorig jaar. "Ondertussen hebben we vernomen dat de Chinese perenoogst dit seizoen fors lager is vanwege slecht weer. Gezien de superieure kwaliteit van ons fruit en de sterke vraag op de lokale markt hopen we dit seizoen dan ook meer Nederlandse Conference-peren te kunnen exporteren. We zullen echter moeten afwachten hoe onze eerste partij peren op de markt wordt ontvangen en hoe de lokale aanvoer zich de komende weken zal ontwikkelen." 

Conference-boomgaard

De peer is vooralsnog de enige Nederlandse fruitsoort die naar de Chinese markt mag worden geëxporteerd. Volgens Jaap is de standaard voor de export van Conference-peren naar China is het hoogst ten opzichte van andere exportmarkten. De lokale autoriteiten hanteren strenge eisen waaraan teeltbedrijven moeten voldoen. De bedrijven moeten zich aan bepaalde eisen en beperkingen houden om hun fruit te mogen exporteren. Samen met Direct Fruit Services en onze telers zijn we blij en trots dat we aan deze strikte eisen kunnen beantwoorden en dat onze heerlijke Nederlandse peren in de smaak vallen bij Chinese importeurs en de lokale consumenten."

Jaap Pees is tevreden over het nieuwe Conference-seizoen

FruitMax, dat in 2016 werd opgericht, levert fruit van over de hele wereld aan China. "Bij de fruithandel in China kun je niet alleen vertrouwen op producten van hoge kwaliteit. Je moet een langetermijnvisie hebben en samenwerken met sterke lokale partners," aldus Jaap. 

"Enerzijds kiezen we telers die volledig gecertificeerd zijn voor China en een product van goede kwaliteit leveren. Anderzijds onderhouden we nauw contact met lokale zakenpartners, waaronder groothandelaren, retailers en cateringbedrijven. Onze partners zijn essentieel voor ons. Naast het leveren van vers fruit houden we onze Chinese partners ook op de hoogte over het laatste nieuws uit de herkomstgebieden. Je zou dus kunnen zeggen dat we met onze partners blijven meebewegen.."

 

FruitMax China//每时水果
Jaap Pees (杨峻海)
Tel: +31 611189987//+86 18321048121
Email: jaap@fruitmaxchina.com
website: www.fruitmaxchina.com

Direct Fruit Services B.V.
Christiaan van der Linden 
Tel: 0031 30 3031402
cvanderlinden@directfruitservices.nl www.directfruitservices.nl/eng


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven