Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes

“Het is misschien maar goed dat we dit jaar geen topopbrengst hebben”

Tholen – “De vroege aardappelen zijn zo goed als gerooid, maar alles wat voor de opslag bestemd is, zoals de Fontane en Challenger, daar moeten we nog aan beginnen. Toch zal het rooien van deze aardappelen nog even op zich laten wachten vanwege de aanhoudende droogte. Daarnaast zijn de aardappelen nog maar net doodgespoten, waardoor er nog zeker drie weken bijkomen”, legt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes uit.


Jan Van Luchene

Op kwalitatief vlak ziet Jan totaal geen problemen dit jaar, echter het onderwatergewicht is nog te hoog. “Rooibeschadiging kan daarom een probleem worden, maar het is nog moeilijk om daar wat over te zeggen. Dat weten we pas zeker na het rooien. De opbrengst dit jaar is gemiddeld. Het is zeker geen zwak jaar zoals twee jaar geleden en het is ook wat beter dan vorig jaar. Maar gezien de marktomstandigheden, het coronavirus en de fritesindustrie die het moeilijk had en misschien nog zal hebben, is het misschien maar beter dan we geen topopbrengst hebben. De dagprijs is nu al een catastrofe, maar het kan altijd nog erger.”

Druk op de markt
“Een andere uitdaging is het CIPC-verhaal dat ten einde is gekomen.  Hierdoor hebben veel telers, die normaal hun loods legen in maart/april, ervoor gekozen om geen experimenten te doen met nieuwe bewaarmiddelen en kiezen zij voor korte bewaring. Ik vrees dat de markt tot januari geen beterschap zal geven en dat er tot dan altijd wel wat druk op de markt zal staan. Niettemin weten we dat pas als de aardappelen gerooid zijn en we weten of de aardappelen veel of weinig kiemrust hebben”, aldus Jan.

“Geen risico’s nemen”
Als alternatief middel voor CIPC heeft Van Luchene vorig jaar het middel 1,4Sight ingezet in twee loodsen. En dat is hem zeer goed bevallen. “We hebben deze aardappelen pas in de tweede helft van juni uit de loodsen gehaald. Ons eerste jaar met dit middel was zeer positief, maar dat betekent niet automatisch dat het middel ook dit jaar succesvol is. Het is nu best wel warm en er bestaat een kans dat de kiemrust wat minder is. Daarom hebben wij al een tijd geleden besloten om te wachten met rooien en opslag en door de nieuwe bewaarmiddelen willen we pas de aardappelen binnen leggen als het wat frisser buiten is. We willen geen grote risico’s nemen. De huidige droogte lost dit probleem trouwens vanzelf op.”

“Dit seizoen kunnen we spreken van een zeer speciale situatie. Andere jaren spreken we van oppervlakten en opbrengsten, maar ik weet niet of die gesprekken er dit jaar veel toe doen. Dit jaar gaat het virus invloed hebben op het verbruik en de afzet. Omdat het virus zo onvoorspelbaar is, moeten we alles maar afwachten en kunnen we ons ook niet voorbereiden. Ondanks de uitdagingen die er dit jaar op ons pad komen, hopen we op het beste voor de hele sector”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes 
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
+32 56 61 33 33
info@bruwier.be   
www.bruwier.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven