De pitajateelt breidt uit in Spanje: nu ook in Ronda

Door de groeiende vraag naar pitaja's op verschillende markten besliste Pedro Ductor, een teler uit het Spaanse Málaga, volop in te zetten op dit van origine Centraal-Amerikaans gewas en een boomgaard aan te leggen in de buurt van Ronda, een stadje op de route van de befaamde ‘witte dorpen’ van Andalusië.

Na een grondige studie van de reeds bestaande teelt van pitaja’s in Andalusië en de beste omstandigheden voor de groei van het gewas, koos Pedro anderhalf jaar geleden voor de beschermde bio-teelt. Hij plantte 1.500 exemplaren van drie soorten pitaja’s: rode schil en wit vruchtvlees, rode schil en rood vruchtvlees en als derde gele schil en wit vruchtvlees.

Op dit moment zijn de planten in volle bloei en vruchtvorming. Binnenkort kan zelfs al het eerste fruit worden geplukt, ook al zal de productie de eerste jaren nog behoorlijk laag liggen. Wanneer de planten volwassen zijn, verwacht Pedro op z’n boomgaard tussen de 8.000 en 10.000 kilo pitaja’s te oogsten.

De pitaja heeft onder andere een ontstekingsremmende werking, is een bron van antioxidanten en helpt bij de opname van ijzer, zo vertelt de teler. Daarnaast bevat het tropische fruit ascorbinezuur, fenolen, vitamine C, vitamines uit de B-groep, veel water, mineralen zoals fosfor, ijzer of calcium, maar ook oplosbare vezels en plantaardig eiwit. Bovendien bevatten de zaden, die eetbaar zijn, heilzame vetzuren en helpen ze de darmwerking te reguleren.

Zoals vaak het geval is met gewassen die goed in de markt liggen vanwege hun kwaliteit, wordt het grootste deel van de productie bestemd voor de export. Pedro heeft echter goede hoop dat een deel van de oogst in de regio afzet vindt, vooral bij de restaurants.

De prijs voor een pitaja met de juiste rijpheid en kaliber bedraagt momenteel tussen 6 en 7 €/kg, maar die kan op sommige momenten en plaatsen oplopen tot 17 €/kg. Eén pitaja kan overigens gemakkelijk een halve kilo wegen.

Bron: malagahoy.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven