"Senasa moet van de certificeringen opnieuw een prioriteit maken"

Peruaanse asperge-export daalt met 15%

"De teelt van Peruaanse asperges is tussen januari en juli van dit jaar met 10% tot 15% gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2019," zo meldt Lionel Arce Orbegozo, algemeen directeur van het Peruaanse teelt-, pak- en afzetbedrijf Complejo Agroindustrial Beta. Ook de export daalde in die periode met 15% als gevolg van de pandemie en de door de overheid ingestelde quarantaine.

Arce legt uit dat het niet de beperking van de internationale passagiersvluchten was, die de sector het meest parten heeft gespeeld, maar wel de stijging van de arbeidskosten en van het binnenlandse transport als gevolg van de maatregelen die de bedrijven hebben moeten nemen om besmetting onder arbeiders te voorkomen. In het geval van Beta, dat de helft van de export van Peruaanse diepgevroren asperges voor zijn rekening neemt, zijn de productiekosten met ongeveer 30% gestegen.

Lionel Arce verwacht dat de aspergehandel in de tweede helft van het jaar opnieuw aantrekt. Hij zegt evenwel dat om de sector een boost te geven en het aanbod van Peruaanse asperges concurrerend te maken, de Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) weer een prioriteit moet maken van de certificeringen op het gebied van teelt en verpakking. Daarnaast moet Senasa volgens Arce onderhandelingen voeren met de Animal and Plant Health Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (APHIS-USDA) om betere exportvoorwaarden voor de asperges binnen te halen.

"We ervaren steeds grotere druk van de bestemmingslanden met betrekking tot de controles. Australië heeft de import stilgelegd, Japan heeft de controles fors opgevoerd en Europa heeft fytosanitaire inspecties uitgevoerd, wat het in 30 jaar import van Peruaanse asperges nooit eerder heeft gedaan. Nu moeten we het aanbod voor Europa filteren en in de VS besproeien ze ons product, wat ons concurrentievermogen ten opzichte van Mexico naar beneden haalt. Daar moeten we aan werken, zeker nu de aspergetransporten vanuit Peru naar de VS vaker over zee gaan, wat naast het sproeien nog een bijkomend nadeel is. We moeten de certificeringen in orde brengen, want die zijn essentieel om naar elke bestemming te kunnen exporteren", besluit Arce.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven