"Hollandse Golden hoi, hoi, hoi, Granny Smith boe, boe boe"

Uit de oude doos: de bezetting van de Rotterdamse Citrusveiling 1977

Wie denkt dat het protest van landbouwers tegen de maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken op zichzelf staat, heeft het mis. Een ander voorbeeld van protest was de bezetting van de Rotterdamse Citrusveiling in 1977 aan de Marconistraat te Rotterdam.

Op dinsdag 12 april verzamelden rond de 200 fruittelers uit de Betuwse, Zeeland en de IJsselmeerpolders (Flevoland en Wieringermeer) zich bij de veiling tegen de toenemende import van fruit uit Chili, Zuid-Afrika en andere landen op het zuidelijk halfrond. Vooral de stijgende import van de Chileense Granny Smith was de fruittelers een doorn in het oog waarbij de strijdkreet 'Hollandse Golden hoi, hoi, hoi, Granny Smith boe, boe, boe,' klonk.
Alleen al op die bewuste dinsdag werden volgens de verslaggever van De Waarheid (een krant met een communistische signatuur) 4000 ton Granny Smith's verhandeld. De politie maakte echter een einde aan de bezetting door de fruittelers aan handen en voeten het gebouw uit te dragen en van de trappen te slepen.De Rotterdamse Citrusveiling werd in 1953 opgericht door Citronas, Jan van den Brink's import- en exporthandel en Velleman en Tas aan de Marconistraat. 

Bron: De Waarheid (12-04-1977), De Telegraaf (13-04-1977), Fotocollectie Stadsarchief Rotterdam


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven