Matthew McIntyre, McIntyre Fruit

Schotse kersen, de laatste van het noordelijk halfrond

De laatste jaren horen we niet zoveel meer over Schotse kersen. Waarschijnlijk was dit te wijten aan het feit dat het niet zo goed met ze ging. Nu is daar echter verandering in gekomen en is de Schotse kersenoogst groter en beter dan ooit tevoren. Schotland produceert de laatste kersen van het noordelijk halfrond en er worden nog kersen geplukt wanneer de seizoenen in de VS, Canada en Engeland al lang voorbij zijn.

McIntyre Fruit, dat gevestigd is in Blairgowrie, Perthshire, plantte in 2013 de eerste kersenbomen aan en dan voornamelijk late rassen, zoals Sentennial en Sweetheart. Ze plantten de bomen in polytunnels en dat bleek een groot succes te zijn. In 2017-2018 werden er nog meer bomen aangeplant, waarmee het totale areaal op 18 hectare kwam. 

Klik hier voor de fotoreportage.

"Vanaf 2016 werd het wat moeilijker om goede opbrengsten te verkrijgen, omdat we de groeikracht van deze bomen onderschat hadden," legt Matthew McIntyre uit.

Matthew in de kersenboomgaard

"De bomen, die nu vier à vijf jaar oud zijn, zijn enigszins tot rust gekomen en leveren nu zeer goede opbrengsten op."

Klik hier voor de fotoreportage. 

Telers in Schotland beleven een later seizoen dan die in de rest van het VK, wat hen tot de laatste kersentelers op het noordelijk halfrond maakt. Naast het leveren van dit nicheproduct aan hoogwaardige retailers worden er ook bescheiden hoeveelheden van geëxporteerd.

Evenals voor vele andere telers was het ook voor McIntyre een moeilijk seizoen. Matthew zegt dat het bedrijf dankzij het late oogstseizoen echter wel minder last heeft ondervonden van de lockdowns en het tekort aan arbeidskrachten. 


Kersen worden in hooggelegen gebieden geteeld om tot laat in het seizoen fruit te kunnen oogsten.

"We hadden hier in februari een klein team dat het werk tot april goed aankon, waarna er vrijstelling werd verleend aan arbeidskrachten in de agrarische sector. We hadden op zich wel belangstelling voor de Pick for Britain- campagne, maar ik denk dat mensen het fruit plukken tegenwoordig niet zo meer weten te waarderen. Arbeidsmigranten maken hier hun carrière van en reizen heel Europa door om fruit te plukken. Het zijn echte professionals."


Het pakstation is coronaproof gemaakt.

Klik hier voor de fotoreportage.

Er moest behoorlijk wat worden geïnvesteerd om het bedrijf coronaproof te maken om de overzeese krachten te kunnen ontvangen. "Normaal gesproken hebben we niet zo'n lang seizoen en de caravans waren alleen toegerust voor de zomermaanden. We moesten ook in iedere caravan sanitair aanleggen, omdat de verschillende groepjes geen faciliteiten mochten delen. Hoewel de groepjes bij het werk op het land nauwelijks risico lopen om besmet te raken, is deze kans bij het werk in het pakstation en tijdens pauzes vele malen groter."

McIntyre Fruit werkt samen met marketingbedrijf Berry Gardens, waardoor zij van een klein familiebedrijf tot een groot teeltbedrijf heeft kunnen uitgroeien. Ook heeft het bedrijf toegang tot het EU Fruit & Vegetable Regime dat teeltverenigingen toegang geeft tot subsidies om te kunnen investeren in zaken als irrigatie, bomen en apparatuur. 

Alle kersen worden bedekt geteeld waardoor zij beschermd zijn tegen weersinvloeden. Volgens Matthew is dat vandaag de dag noodzakelijk. "De voorbije jaren hebben we duidelijk gemerkt dat het klimaat aan het veranderen is. De maanden april en mei worden steeds droger en voor de grap noemen we augustus en september nu 'het regenseizoen'. De afgelopen jaren was het waterpeil in de rivieren zeer laag en dat is uiteraard zorgwekkend te noemen."


Nieuwe rassen worden getest.

De kersenboomgaarden bevinden zich bovenop een heuvel, het hoogste punt in de wijde omgeving. Het zou gemakkelijker zijn geweest om ze in een lager gelegen gebied aan te leggen, maar juist dankzij deze hoge ligging kan het seizoen worden gerekt en dit biedt het bedrijf een uniek oogstvenster. 

Matthew test enkele nieuwe teeltmethoden en kersenrassen. "We hebben dit voorjaar twee nieuwe rassen geplant van de Duitse kweker Peter Stoppel. Er zullen polytunnels en stalen structuren bij moeten komen en de bomen zullen in een hoek van 45 graden worden geleid om een 'muur van fruit' te creëren. Dit maakt het snoeien en plukken stukken eenvoudiger waardoor er kosten bespaard kunnen worden. Met de Stoppel-rassen hopen we ons seizoen met nog eens twee tot drie weken te kunnen verlengen."

Matthew zegt dat hij in de toekomst wel een Schots kersenlabel zou willen lanceren. "Momenteel leveren we aan retailers die ons geweldig hebben gesteund bij het op de markt brengen van premium Britse kersen."


Reinier Wernsen, directeur operations bij Blairgowrie Fruit Packers 

De kersen kunnen tot 14 dagen worden bewaard, waarmee de aanvoerperiode nog verder wordt verlengd. Dit gebeurt in het pakstation in Blairgowrie dat mede eigendom is van twee andere lokale teeltbedrijven. 


De nieuwe hydrocooler

Dit seizoen werd er in het pakstation een nieuwe hydrocooler geïnstalleerd, waarmee de koeltijd werd teruggebracht van drie tot vier uur naar slechts 20 minuten. Bovendien is de hydrocooler veel efficiënter, omdat hij het fruit tot aan de pit koelt. 

Klik hier voor de fotoreportage.

"Dankzij de hydrocooler kunnen we ons fruit nu verpakken op de dag dat het wordt geplukt."

In het pakstation staat ook een sorteermachine van STAS die is uitgerust met een Elipse-camera. Iedere unit is voorzien van drie camera's die 15 foto's maken voor het bepalen van de maat, 15 voor de kwaliteit en 15 voor de kleuring. De software berekent de maten en eventuele defecten en voert de kersen naar één van de negen uitgangen. 

Voor meer informatie: 
Matthew McIntyre
McIntyre Fruit Ltd
+44 (0)1250 884212 
matthew@mcintyrefruit.co.uk 
www.mcintyrefruit.co.uk 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven