Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belpotato roept aardappelsector op om proactief te blijven wat betreft verdwijning CIPC

Het gebruik van CIPC in Belgiƫ is sinds 1 juli verboden. Normaal leidt dit tot een nieuwe maximale residulimiet (mrl) van 0,01 ppm, de detectiegrens. Om kruiscontaminatie op gestockeerde aardappelen van de nieuwe oogst als gevolg van historische vervuiling van opslaggebouwen en transportuitrusting te voorkomen, werkt de Europese Commissie momenteel aan een tijdelijke norm (tMRL). Deze zou volgens de laatste informatie op 0,4 ppm (d.w.z. 0,4 mg CIPC per kg) uitkomen. Bedoeling is dat deze tMRL van toepassing zou zijn vanaf de oogst 2021-2022, en dit zowel voor verse aardappelen als voor aardappelproducten (frites, chips, puree, vlokken, enz.).

Zonder deze tMRL, waarvoor de hele Europese aardappelketen heeft geijverd, zou de situatie voor de meeste aardappelloodsen dramatisch geweest zijn.

Belpotato herinnert de aardappelsector aan het belang om proactief te blijven in dit dossier
Het gebruik van het CIPC bij de oogst 2020-2021 is absoluut verboden. Gebruik van deze chemische kiemremmer riskeert de geloofwaardigheid van alle tot nu toe door de sector genomen maatregelen in twijfel te trekken. Het absolute gebruiksverbod is opgenomen in veel leveringscontracten voor aardappelen van de oogst van 2020 en de fytosanitaire autoriteiten houden ook toezicht op de naleving van de wetgeving.

De reiniging van de loodsen en de uitrusting is onontbeerlijk om te kunnen voldoen aan de tMRL: er is een protocol opgesteld door de Europese Potato Coalition, dat op grote schaal verspreid werd (bijv. via het online seminar dat te vinden is op www.belpotato.be, of via de documenten met een checklist die ook beschikbaar zijn op www.belpotato.be

De monitoring van de verontreiniging in de loop van het komende seizoen in 1000 Belgische aardappelloodsen zal aantonen in hoeverre deze loodsen klaar zijn voor de nieuwe norm. Daarnaast zullen deze gegevens ook gebruikt worden om de Europese tMRL te behouden voor de tijd dat dit nodig is. Uiteindelijk wil de Europese Commissie naar de mrl van 0,01 ppm evolueren.

Belpotato komt op een later tijdstip terug op het grote bemonsteringsplan dat door Belgapom voor BelgiĆ« wordt opgezet.  

Voor meer informatie:
Kurt Cornelissen
Belpotato.be
+32 (0)474 86 58 01
kurt@belpotato.be
www.belpotato.be  

Publicatiedatum: