Studie EFSA

Aardappelen met uitlopers of groene plekken laat je beter links liggen

De Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) waarschuwt dat aardappelen met uitlopers of groene plekken mogelijk giftig zijn vanwege de aanwezigheid van solanine. De organisatie beroept zich daarvoor op een recente studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) over het potentiële risico dat de inname van deze giftige stof voor de consument inhoudt.

Solanine behoort tot de groep van de glycoalkaloïden en komt van nature voor in de bladeren, vruchten en knollen van planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De concentratie van deze giftige stof in aardappelen hangt in grote mate af van het ras, de bewaarmethode en het verouderingsproces. Als aardappelen bijvoorbeeld tijdens de bewaring aan licht worden blootgesteld, kunnen ze tot vijf keer meer glycoalkaloïden bevatten.

Bij de mens kunnen acute toxische effecten optreden na de inname van glycoalkaloïden uit aardappelen in de vorm van gastro-intestinale symptomen. De ernst van de klachten kan verschillen en omvatten onder andere braken, diarree en buikpijn. Baby’s en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar, terwijl volwassenen al een grote hoeveelheid solanine moeten binnenkrijgen om ziek te worden.

Tips
OCU geeft enkele tips om het risico op mogelijke vergiftiging bij het consumeren van aardappelen te verkleinen.

Eerst en vooral moet je de juiste aardappelen in de winkel kiezen: aardappelen met groene vlekken of uitlopers laat je beter links liggen, want precies daar hoopt de solanine zich op. Koop ook alleen een hoeveelheid die je binnen één of twee weken gaat consumeren.

Eenmaal thuis dienen de aardappelen te worden bewaard op een koele, donkere en goed geventileerde plaats. De koelkast is geen goede optie, omdat er door de kou suikers worden aangemaakt waardoor de aardappelen bederven.

Bron: okdiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven