Beter Spaans kakiseizoen verwacht door 25% kleinere oogst

De kaki-oogst staat weer voor de deur in Valencia en men verwacht een normaal seizoensverloop, maar met een stijgende consumptie en prijzen rond de 0,37 €/kg, aldus de telersorganisatie La Unió de Llauradors.

De eerste oogstramingen hebben het over circa 315.000 ton, wat 27% minder dan vorig jaar zou betekenen, maar waardoor de markt wel in staat moet zijn het aanbod probleemloos te absorberen.

De vanwege corona verwachte sterke vraag naar Spaans citrus zou ook een positief effect kunnen hebben op de consumptie van kaki en bijgevolg ook op een herstel van de telersprijzen.

La Unió herinnert de verschillende partijen, zij het nu privé-bedrijven of coöperaties, eraan dat het niet het moment is om met scherpe campagnes of ‘solden’ voor de dag te komen, want die zouden de mooie vooruitzichten alleen maar schade kunnen toebrengen. Een minimale planning van het seizoen, dat overigens maar vier maanden duurt, zal immers ongetwijfeld leiden tot redelijke prijzen en winstmarges voor elke schakel in de keten.

Toch is er één kwestie die de kakitelers dit seizoen zorgen baart. Een klein deel van de productie zal de schappen van de supermarkten niet halen door de toename van plagen en vooral de moeilijkheden waarmee de telers geconfronteerd worden om die te kunnen bestrijden. De doeltreffende gewasbeschermingsmiddelen zijn immers verboden en goedwerkende alternatieven ontbreken vooralsnog. De kakiteelt wordt onder andere bedreigd door de witte vlieg, de drie cotonets en de onverwachte heropleving van de schimmel Mycosphaerella.

Experts van het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA) hebben La Unió verteld dat de opleving van Mycosphaerella hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan de weerstand die de schimmel heeft gecreëerd tegen bepaalde fungiciden van de QoI-groep (strobilurines). De Dienst Plantgezondheid waarschuwde in april al voor het gevaar van het uitsluitend gebruik van deze groep fungiciden en adviseerde daarentegen een handvol strategieën om het aantal besmettingen te verminderen.

Toch weet men dat de opleving ook te maken heeft met de abnormaal vochtige lente, die de besmettingsgraad heeft doen toenemen, met de vermindering van de behandelingen door sommige telers en met percelen die aan hun lot zijn overgelaten vanwege de rampzalige telersprijzen van vorig jaar.

De telersorganisatie vraagt de bevoegde instanties om effectieve instrumenten aan te reiken om het hoofd te kunnen bieden aan deze plagen, aangezien de huidige middelen niet doeltreffend zijn. La Unió vraagt daarom ook directe steun aan voor de telers die wel een beroep hebben gedaan op de aanbevolen chemische producten en toch hun productie hebben zien dalen vanwege de plagen. De organisatie wil graag een alternatief plan voor het geval dat de biologische methoden (parasieten, roofinsecten, feromonen) niet werken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven