Kroatische europarlementariër dumpt meloenen voor parlementsgebouw

Om aandacht te vragen voor de situatie van lokale telers, dumpte de Kroatische europarlementariër Ivan Vilibor Sincic recent tientallen watermeloenen bij het parlementsgebouw in Zagreb. Kroatische telers klagen dat lokale producten worden ondermijnd door goedkope import-AGF sinds het land tot de EU is toegetreden.

Sincic en andere demonstranten trokken daarom op 10 september richting het parlementsgebouw. Ze zeiden dat ze de watermeloenen daar symbolisch gedumpt hebben om te laten zien hoe lokale telers genoodzaakt zijn hun producten te vernietigen, omdat ze ze niet hebben kunnen afzetten.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sincic: "Ieder  jaar weer gaan er duizenden tonnen Kroatische AGF verloren. Wij strijden voor ons land, onze kinderen en inwoners. We importeren voeding. Zo importeren we meer dan 90% van ons zout, terwijl ons land aan de Adriatische Zee gelegen is. Politici zijn doof voor de stemmen van telers. Ze luisteren alleen wanneer we onze stem verheffen." 

De Kroatische autoriteiten bekritiseerden Sincic. Landbouwminister Marija Vuckovic deed het protest af als een 'toneelstuk'. Waarnemend premier Davor Bozinovic liet weten verbaasd te zijn dat een politicus met een dergelijk protest kwam, dat hij betitelde als 'een bedreiging voor de veiligheid'. 

Bron: intellinews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven