Tania Silva van Agromais:

Uitdagend seizoen voor Portugese aardappelen en uien

Het Portugese aardappel- en uienseizoen maakt niet zijn beste tijd door. De vraag naar beide producten is niet zo groot als vorig seizoen, wat vooral voor uien geldt. Sommige telers vernietigen zelfs hun gewassen in plaats van ze met verlies af te zetten.

Volgens Tania Silva van de Portugese vershandelaar Agromais hebben aardappelentelers tot nu toe een moeilijk seizoen achter de rug. "In Portugal was 2020 een uitdagend jaar voor de aardappelsector. Portugal is een van de eerste landen in Europa die de nieuwe aardappeloogst binnenhaalt. Dit maakte het begin van dit seizoen moeilijk, omdat er nog steeds bewaaraardappelen van het vorige seizoen waren tegen de tijd dat we nieuwe aardappelen kregen. Het feit dat de horecavraag is teruggelopen, heeft ons gedwongen om naar alternatieven te zoeken om de aardappelen af te kunnen zetten. Normaal gesproken verloopt de handel in de eerste weken tamelijk vloeiend."

Niet alles verloopt slecht, want het coronavirus leidde wel tot een piek in de vraag naar aardappelen voor de bewerkingssector. Silva: "De andere kant van dit verhaal is dat de vraag naar aardappelen uit de bewerkingssector is toegenomen. De quarantaine heeft de consumptie van frieten en diepgevroren aardappelen een boost gegeven, waardoor de bewerkingssector ons aanbod kon opnemen, hoewel de prijzen lager waren dan vorig jaar. De totale aardappelopbrengst was hier in Portugal vergelijkbaar met vorig seizoen. We exporteren ook aardappelen naar Spanje en het zuiden van Frankrijk."

Wat uien betreft is de situatie iets nijpender. Silva stelt dat een aantal telers hun producten bewust hebben vernietigd, omdat de afzet hen geen winst zou opleveren. "De situatie van uien is in Portugal veel zorgwekkender dan die van aardappelen, aangezien betrokkenen uit de hele sector wachten op een herstart van de scholen om te zien hoe de markt zich zal ontwikkelen. Door het gebrek aan vraag zijn er telers die zo wanhopig zijn, dat ze hun producten op het veld vernietigen of onder de kostprijs afzetten. Een groot deel van de Spaanse uien wordt aan Portugal afgezet en deze situatie kan de toestand in de sector nog verergeren. Een oplossing is om manieren te vinden om ons via het land van herkomst en de kwaliteit te onderscheiden."

Het feit dat de belangrijkste markt voor Agromais-uien het Verenigd Koninkrijk is, kan volgend jaar een nog grotere uitdaging zijn. Het is nog onzeker welk effect Brexit zal hebben op de sector. Silva: "Een andere uitdaging voor de ui zou Brexit kunnen zijn, omdat we onze uien vooral aan het Verenigd Koninkrijk leveren. Na december betekent dit dat onze export mogelijk wordt gereduceerd en dat we de uien op de binnenlandse markt gaan afzetten. We begonnen met prijzen die gelijk zijn aan die van vorig jaar, maar toen hadden we een enorme opbrengst. De prijzen beginnen nu echter te stijgen." 

"Agromais is de enige speler in Portugal met adequate opslagruimtes voor zowel aardappelen als uien, waardoor het mogelijk is om deze producten in de winter te leveren. Wij zijn al meer dan 30 jaar actief op deze markt en leveren niet alleen aan de versmarkt, maar ook aan de voedingssector in het algemeen."

Voor meer informatie:
Tania Silva
Agromais
+351 913 601 031
tania.silva@agromais.pt 
www.agromais.pt 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven