Rob Cullum, Pacific Produce

"Het was geen makkelijk seizoen, omdat de situatie van week tot week veranderde"

Eind maart werden er in veel landen lockdowns ingesteld en dat leverde telers, exporteurs en importeurs overal ter wereld de nodige kopzorgen op. Dit geldt ook voor Rob Cullum van Pacific Produce, een bedrijf dat grote hoeveelheden Peruaanse avocado's importeert. De import uit Peru was nog maar net begonnen toen de uitbraak van de Covid-19-pandemie voor vertragingen en onzekerheid zorgde. 

"Al met al zijn we er goed doorheen gekomen. Alle telers en verladers hadden natuurlijk te maken met problemen. In Peru wordt het fruit in verschillende gebieden geteeld en het aantal besmettingen wisselde per regio, evenals de maatregelen ter bestrijding van het virus. Uiteindelijk heeft dit de kosten opgedreven," zegt Rob Callum.

"Er werden grote aantallen uit Peru verwacht en Europese afnemers probeerden de prijzen te drukken, maar het was zoals gewoonlijk geen vlak seizoen. Er was er in sommige weken sprake van overaanbod of tekorten aan bepaalde maten, maar dit veranderde weer zodra de aanvoer van de ene naar de andere regio verschoof."

"Het was geen makkelijk seizoen omdat de situatie van week tot week veranderde. We startten met onze programma's ondanks dat we minder product aangevoerd kregen dan verwacht. De aantallen waren goed, maar de maten niet altijd. Eén ding bleef deze hele periode constant en dat was de kwaliteit, die het hele seizoen hoog was. Dit is te danken aan het goede werk op onze teeltbedrijven. Het is een stuk makkelijker wanneer je kunt vertrouwen op de interne kwaliteit."

Toen de horeca haar deuren moest sluiten, maakte men zich zorgen, maar de vraag naar avocado's bleef de hele periode sterk en verschoof in plaats daarvan naar de retail."

"Sommige producten hadden het echter wel moeilijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor exoten en druiven. Citrus deed het daarentegen zeer goed. Over het algemeen is de AGF-handel goed overeind gebleven. Als sector mogen we trots zijn op het werk dat we verzet hebben in de hele toeleveringsketen. Teeltbedrijven, logistieke dienstverleners, retailers, iedere schakel kreeg te maken met extra werk en kosten, maar de aanvoer van AGF is nooit stil komen te liggen."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven