Henk Boers, Blauwe bessen kwekerij Haarakker

“Plukmachine voor blauwe bessen in Europa kan helpen te besparen op de kostprijs”

Tholen – Een tekort aan seizoenarbeiders voor het oogstseizoen is een uitdaging waar de hele AGF-sector mee te maken heeft of mee gaat krijgen. Ook de telers van blauwe bessen ontsnappen daar niet aan. Teler Henk Boers van Blauwe bessen kwekerij Haarakker in Langeveen, pal tegen de Duitse grens in Overijssel, besloot daarom eigenhandig een machine te ontwerpen voor het machinaal plukken van de blauwe bessen. “Ik moet echter een nieuwe gaan bouwen want de eerste versie heeft een collega-teler recent overgenomen,” vertelt Henk. “Hij kon hem goed gebruiken voor de late oogst.”

Ontwerp
Het ontwerp van de machine heeft Henk afgekeken van een Amerikaanse blauwe bessen plukmachine. “Ik zag in de VS al een dergelijke machine in bedrijf maar hier ontbrak het aan het benodigde CE label voor de Europese markt. Ik besloot daarom zelf aan de slag te gaan met een eigen ontwerp. Sinds dit seizoen hebben we de eerste machine rondrijden en geven we demonstraties bij telers in de buurt. Zoals gezegd was een van de telers erg enthousiast over deze machine en besloot hem te kopen. De volgende stap is dus een aantal nieuwe exemplaren te bouwen voor de markt.”

Werking
De machine van Henk wordt getrokken door een trekker tussen de rijen bomen. De diverse pinnen aan de machine (zie foto) schudden de boom heen en weer zodat de besjes eraf vallen en worden opgevangen. “Je kan deze machine instellen om heel zachtjes aan zo’n boom te schudden maar het kan ook op volle kracht, het is maar net wat de wensen zijn.”

Hand of machinaal?
Beide plukmethodes, met de hand en met de machine, hebben hun voor- en nadelen. “Uiteindelijk is het een kwestie van afwegen. Als je met de hand plukt is de uitval minder maar de teeltkosten zullen duurder zijn. Bij machinaal plukken zal er ook onrijp fruit van de boom vallen met als gevolg meer uitval. Het is dus net wat dan het voordeligst is. Bij ons in de streek zie je bij de start van het seizoen dat je met de schooljeugd en nog weinig rijp fruit eerder kiest voor de handpluk en later in het seizoen de machine over het veld laat trekken. Als er namelijk meer rijp fruit aan de boom hangt, dan zal je uitval lager zijn en je arbeidskosten lager. Ik denk wel dat we in de toekomst meer naar de machinale oogst gaan. Machines worden immers innovatiever, arbeidskosten hoger net zoals de prijsdruk op de blauwe bessen markt. Daarom gaan we ook meer van deze plukmachines bouwen voor de sector.”

Henk zelf zit al ruim 31 jaar in het vak als blauwe bessenteler. “We hebben op de Haarakker nu ongeveer krap 6 hectare aan blauwe bessen staan die per jaar gemiddeld zo’n 30 ton opbrengt. Ik ben nu echter langzaam aan het afbouwen want ik ben ook niet meer de jongste. Ik ga voorlopig nog wel door met het bouwen van de plukmachines maar ben ook op zoek naar een partnerschap die verder aan de toekomst van de Haarakker zou willen werken.”

Voor meer informatie:
Henk Boers
Blauwe bessen kwekerij Haarakker
Vermolenweg 55c
Langenveen
Tel: +31 (0)546 43 31 80
boershg@outlook.com 
www.dehaarakker.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven