Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Juan Manuel Coello, Patatas Meléndez (Spanje):

"Dit jaar mikken we op een afzet van meer dan 200.000 ton aardappelen"

Het aardappelseizoen in Castilla y León, de regio met de grootste aardappelteelt in Spanje, is na een door de hoge temperaturen vervroegd begin reeds ver gevorderd. “We zijn volop aan het rooien in de provincie Segovia, maar in Valladolid, Ávila en Zamora loopt de oogst al op z’n eind. We hebben nog ongeveer anderhalve maand hard werk voor de boeg, maar ook daarna blijven we nog eventjes bezig met rassen zoals Agria en Rudolf en met bepaalde witvlezige aardappelen die we tot in de winter zullen leveren”, legt Juan Manuel Coello, commercieel directeur van Patatas Meléndez, uit.

“Hiermee verzorgen we een constante aanvoer van Spaans product tot december-januari. Daarna schakelen we over op de nieuwe aardappelen uit de warmere streken van ons land, zoals Andalusië of Murcia, wat onze productie op dat moment gemakkelijk zal verdubbelen. Ook al importeren we ook product uit Frankrijk, we kunnen dus jaarrond een ruim palet aan Spaanse aardappelen op de markt brengen. Daaruit blijkt ook ons engagement om de lokale teelt te steunen, waarbij de plattelandsontwikkeling en de teler centraal staan", voegt hij eraan toe.

Patatas Meléndez uit Valladolid, dat al over een van de belangrijkste verwerkingscentra voor aardappelen in Europa beschikt, gaat zijn fabriek in Medina del Campo nog verder uitbreiden met 20.000 m². Dankzij de geavanceerde technologie en robotica in de nieuwe installaties komt zo in Spanje het modernste pakstation voor aardappelen in Europa te staan.

Volgens Juan Manuel Coello worden met deze moderne faciliteiten twee zeer belangrijke doelstellingen bereikt. “Eerst en vooral zullen we onze productiecapaciteit kunnen uitbreiden en daarnaast zullen de nieuwste technologieën ons in staat stellen een delicaat artikel als de aardappel heel voorzichtig te behandelen, zodat ons product in een perfecte staat en met de hoogste kwaliteit bij de klant kan worden afgeleverd”.

Het bedrijf is al bezig aan de bouw van de nieuwe fabriek, die naar verwachting in 2022 zal worden opgeleverd. Het doel ervan is de bedrijfsactiviteiten, die de laatste jaren fors zijn uitgebreid, nog efficiënter te maken en te centraliseren. "Dit jaar mikken we op een afzet van meer dan 200.000 ton, wat al geen klein bier meer is en daar hebben we dan ook een grote opslagplaats en een infrastructuur van topklasse voor nodig", zegt Coello. "Jaar na jaar verhogen we onze omzet met dubbele cijfers en die lijn willen we ook in de toekomst doortrekken".

“Dit seizoen heeft twee gezichten gehad. De vroege aardappelen uit Castilla y León hebben mooie volumes opgeleverd dankzij mooi werk van onze telers bij het poten en dankzij gunstige weersomstandigheden. Maar bij de middellate en late aardappelen zijn de opbrengsten eerder normaal te noemen, want die hebben toch wat geleden onder de hoge temperaturen”, legt de commercieel directeur uit. “De prijzen zijn niettemin stabiel gebleven en het seizoen van de gewassen aardappelen is gelijkmatig verlopen. De prijzen zijn goed en de teler verdient er wat aan. De contracten worden zonder problemen nageleefd, maar ook de aardappelen op de vrije markt halen een correcte prijs”.

“Het werk dat we leveren op het gebied van planning, rassen, afspraken met telers en organisatie van het aanbod vertaalt zich in steeds stabielere campagnes”, benadrukt Coello. "En daarmee komt ook ons uiteindelijke doel in beeld: continuïteit en stabiliteit kan pas als de hele productieketen zijn graantje meepikt".

De coronacrisis heeft Patatas Meléndez er niet van weerhouden om ook dit seizoen de groeidoelstellingen vlot te halen. De vraag en de prijzen waren immers beter dan aanvankelijk verwacht, ondanks het grote verschil tussen de gewassen aardappelen voor de retail en het product voor de horeca.

Voor meer informatie:
Juan Manuel Coello
Patatas Meléndez
Tel: +34 983 812 920 (Spanje)
jm.coello@patatasmelendez.com
www.patatasmelendez.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven