Seizoen begint vier weken eerder dan het Zuid-Afrikaanse

Namibië zet eerste voet op zachtfruitmarkt na goede eerste oogst blauwe bessen

Precies op de grens tussen Namibië en Angola, aan de oever van een rivier, heeft Mashare Berries afgelopen november 20 hectare blauwe bessenvariëteit van Fall Creek geplant: 16 ha onder netten, 1 ha onder tunnels en 1 hectare in de volle grond. Iets meer dan zes maanden later, begin juli van dit jaar, is de eerste oogst binnengehaald, waarvan een deel al is geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, Hongkong, Spanje en Angola. De oogst zal naar verwachting tot in oktober doorlopen. De Namibische blauwe bessen zijn groot en hebben een uitzonderlijke smaak.

Het seizoen van de Nambische blauwe bessen heeft een voorsprong van vier weken op dat van Zuid-Afrika. "De eerste oogst van Mashare Berries wordt geschat op 150 ton en tegen het derde jaar zullen wij onze hun handen er vol aan hebben," zegt Henriëtte le Grange, verkoop- en marketingspecialist bij Mashare Berries en Mashare Irrigation.

Eerste zachtfruitproject in Namibië
Le Grange zegt tevreden te zijn met de Fall Creek rassen die ze hebben geplant. Het gaat dan om Jupiter, Atlas en Bianca, die goed presteren in het warme en droge klimaat van Kavango East, met een paar nachten vorst tijdens de korte winter. De bessen worden direct vanuit de rivier Kavango geïrrigeerd. "Als mensen horen dat wij in het zuidwesten van Afrika bosbessen telen, staan ze er versteld van", zegt Le Grange lachend. "Dit eerste zachtfruitproject in Namibië krijgt dan ook veel aandacht."

Het teeltbedrijf van Mashare Berries in het oosten van Kavango vanuit de lucht gezien (foto: Mashare Berries)

Geïmporteerde blauwe bessen niet populair op Namibische markt
De eerste oogst van de blauwe bessen ging naar de Namibische markt, maar deze markt raakt gemakkelijk verzadigd. "Voor we met de oogst begonnen, nam de Namibische markt ongeveer 100 kg bessen per week af. Nu hebben wij een klant die alleen al zes ton heeft afgenomen. De Namibische markt is vrij onontwikkeld. De mensen in mijn land houden niet van geïmporteerde blauwe bessen. Ze vinden deze niet veel smaken hebben en ze zijn klein in hun perceptie."

Mashare Berries werkt samen met Family Tree Farms en DKI Fruit om hun zachtfruit te exporteren naar Engeland, Dubai, Hong Kong en Angola. Tegen het derde oogstjaar zullen hun volumes hen in staat stellen om hun markten uit te breiden, zo mogelijk met inbegrip van Zuid-Afrika.

Wilde bijen zorgen voor grotere bessen
"Tachtig procent van ons succes hangt af van de bestuiving van de bijen: hoe beter de bestuiving, hoe groter de bes. We werken samen met imkers, die bijenkasten voor ons hebben neergezet; en afgezien van deze honingbijenkasten, is er ook een ongelooflijke hoeveelheid wilde bijen. Er is een bij, die de Rundu-bij heet, die zeer actief is en zeer effectief bestuift. Hun lichaam is iets smaller dan dat van een traditionele honingbij, dus ze komen makkelijker in kleine bloemen."

Transport nu nog over land
Binnen 15 minuten na de oogst worden de blauwe bessen afgekoeld tot 1°C, verpakt en geladen in koelvrachtwagens. Door een gebrek aan vluchten op de luchthaven van Windhoek, als gevolg van Covid-19, wordt het fruit meer dan 1.500 km over de weg naar de grenspost Ariamsvlei tussen Namibië en Zuid-Afrika getransporteerd. Van daaruit naar de luchthaven OR Tambo in Johannesburg, en dan nog eens een vlucht van 900 km naar het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Hong Kong. "Op dit moment duurt het twee dagen om van het teeltbedrijf naar het vliegveld te komen, maar als het vliegveld van Windhoek weer opengaat, vliegen we zeker vanuit Namibië. Gelukkig verloopt de grensoverschrijdende doorvoer tussen Namibië en Zuid-Afrika vlot dit seizoen," zegt Le Grange.

Lokaal personeel
Er wonen veel mensen in de provincie Kavango East waardoor Mashare Berries in het hoogseizoen niet afhankelijk is geweest van arbeidsmigranten. Alle arbeiders kunnen elke nacht weer naar huis. Momenteel zijn er honderd medewerkers, maar de verwachting is dat de werkgelegenheid, voor het merendeel voor vrouwen, zal verdubbelen naarmate het volume toeneemt.


Het personeel van Mashare Berries bestaat voornamelijk uit vrouwen. (foto: Mashare Berries)

Mashare Berries is nauw betrokken bij de lokale gemeenschap, wat zich bijvoorbeeld uit in de ontwikkeling van een gemeenschapstuin, waardoor de lokale voedselzekerheid toe zal nemen.

"We hebben veel plannen voor de toekomst. We willen ons blauwe bessenareaal uitbreiden met 40 hectare en we zijn van plan om ook te beginnen met de teelt van avocado's. We zijn erg enthousiast over de tijd die voor ons ligt," besluit Le Grange.

Voor meer informatie:
Henriëtte le Grange
Mashare Berries / Mashare Irrigation
+ 264 81 124 9670
sales@mashareirrigation.comdes
Facebook


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven