Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt - week 37

Meer aanbod dan vraag op de Duitse versmarkten

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Vroege industrieaardappelen: het seizoen loopt ten einde en dit beperkt het algehele aanbod. De vraag is ook klein, omdat contracten de basis blijven voor fabrieken.

Vroege Belgische aardappelen: prijzen van tussen de 2,50 en de 3,00 €/q, stabiele markt.

Enkele eerste (kleine) volumes (rijpe en verharde partijen) voor de export naar Afrika. Door een gebrek aan transacties zijn er nog geen prijsopgaven voor de latere rassen.

Gewogen prijzen (rode en witte rassen) veiling Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Er is geen extra activiteit vanuit fabrieken, maar de prijzen blijven wel onveranderd. De steeds drogere bodems bemoeilijken het oogsten, behalve natuurlijk die van de geïrrigeerde percelen. De prijzen blijven ‘stevig’ en liggen rond de 2,50 en de 3,00 €/q. De fabrieken werken op ongeveer 80-90% van hun capaciteit. Sommige fabrieken nemen overtollige tonnen af, terwijl andere fabrieken zich beperken tot de gecontracteerde volumes. De vroege aardappelen zijn nog tot deze of volgende week verkrijgbaar. De activiteiten op de versmarkten verlopen zoals gebruikelijk, met prijzen van tussen de 10,00 en de 17,00 €/q.

De export is op zoek naar evenwichtige prijzen van tussen de 10,00 en de 13,00 €/q (op grootte gesorteerd, in big bags en dus bestemd voor de export), net als vorige week, met enige vraag vanuit Afrika.

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen zijn opnieuw aan het dalen, zowel voor vastkokende aardappelen met prijzen van rond de 12,25 €/q (14,83 €/q vorige week) als voor kruimige/melige aardappelen met prijzen van rond de 11,08 €/q (13,50 € / q vorige week). De prijzen gaan omlaag, het aanbod wordt groter dan de vraag, vooral omdat de vroege aardappelen zwaar wegen op de markt en de vrijwel onbestaande exportmarkt. Het zeer kleine consumptieaantal tijdens de 1 à 2 weken waarin het zeer warm was, hielp daarbij natuurlijk ook niet.

In het Rijnland zijn de prijzen gestopt met dalen en zijn zich aan het stabiliseren. Ze liggen tussen de 10 en de 12,00 €/q. Verwerkingsmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q (tussen de 2,00 en de 3,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: telersprijzen van tussen de 55,00 en de 58,00 €/q (alle rassen en alle markten samen).


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Hoewel er sprake is van een lichte verbetering van de vraag verloopt de handel op de groothandelsmarkten nog wat traag. Sommige marktwaarnemers denken dat de vraag vanuit restaurants in grote steden slechts 50%  is van het niveau van vóór de crisis en 70% van het niveau in minder bevolkte gebieden.

Fabrieken en schillers hebben vorige week weinig interesse getoond in de volumes zeldzame soorten. De prijzen liggen tussen de 4,50 en de 5,50 €/q voor de partijen van mindere kwaliteit, tot rond de 7,70 -  8,80 €/q voor de goede partijen Sagitta of Maris Piper, en zelfs 15.50 €/q voor de op grootte gesorteerde Agria van topkwaliteit.

Op de velden zijn de oogsten vorige week vlot verlopen, behalve die in het westen en noordwesten waar de zware regenval ervoor zorgde dat het werk een aantal keer onderbroken moest worden. In het oosten en zuidoosten wordt nog vóór de oogst irrigatie toegepast. Sommige partijen zijn geweigerd vanwege buitensporig veel schade door mollen en slakken. In de aardappelchipssector is het drogestofgehalte afgenomen en zijn de opbrengsten slechts gemiddeld.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven