Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Javier Usó, manager van Frutinter: "De markten zullen Satsuma trouw blijven"

"De clash tussen citrus van het zuidelijk en noordelijk halfrond zal nauwelijks worden gevoeld dit jaar"

Over een paar dagen zal de beschikbaarheid van Spaanse mandarijnen en clementines beginnen toe te nemen. Dit jaar komen ze iets vroeger op de markt en er worden ook meer volumes verwacht dan vorig seizoen. De rassen van de Satsuma-familie bijten de spits af, maar de afzet ervan voor versconsumptie neemt elk jaar af. De teelt wordt vooral geschraagd door de Britse markt en de verwerkende industrie. Dit jaar wordt verwacht dat de clash tussen het citrus van de twee hemisferen nauwelijks zal worden gevoeld vanwege de door corona aanzienlijk toegenomen vraag en de lage voorraden van product uit het zuidelijk halfrond.

"We willen het nieuwe citrusseizoen op 15 of 16 september opstarten met enkele typisch vroege rassen zoals onder andere Okitsu en Clausellina. Ongeveer 10 dagen later denken we dan te kunnen beginnen met de eerste extra vroege clementines", zegt Javier Usó, manager van het bedrijf Frutinter uit de provincie Castellón. "Het lijkt erop dat de pluk van de mandarijnen iets eerder dan normaal van start kan gaan, maar voor de sinaasappelen is dat niet zo. Die houden zich aan het gangbare schema", voegt hij eraan toe.

Dit jaar zal er meer fruit beschikbaar zijn, vooral bij de middellate clementinerassen, waarvan er vorig seizoen aanzienlijk minder waren. "Bij de vroege mandarijnen krijgen we de gebruikelijke volumes, een goede maatvoering en ze zien er ook mooi uit. Ik denk dus wel dat de opbrengst per hectare ons voldoening gaat schenken. Vrijwel zeker krijgen we een grotere oogst dan vorig jaar, maar meer nog dan voor de vroege rassen geldt dat voor de middenrassen. Daar verwachten we fors grotere hoeveelheden van", vertelt Javier Usó.

De mandarijnen van het type Satsuma zijn het eerst aan de beurt. Volgens de manager van Frutinter lijden deze rassen onder de concurrentie van de verschillende types clementines die over het algemeen populairder zijn bij de consument.

"De teelt van Satsuma's wordt in stand gehouden dankzij het extra vroege ras Okitsu en door het feit dat de Britse consument de Satsuma-familie blijft appreciëren, zonder natuurlijk te vergeten dat deze rassen zich ook perfect lenen voor de verwerking tot onder andere mandarijnenpartjes in blik. De trend is evenwel dat de teelt van Satsuma's elk jaar verder afneemt".

Frutinter heeft enkel de extra vroege Satsuma Okitsu in het assortiment. Het bedrijf zet die variëteit af op de nationale markt, vooral in Barcelona en andere Noord-Spaanse steden, maar ook in Madrid. "Het merkwaardige is dat deze mandarijn op de markt wordt gebracht zonder gestookt te worden. Eens geplukt wordt ze direct gewassen, gesorteerd en in de was gezet. We zijn erin geslaagd de consument ervan te overtuigen dat het fruit net zo goed of zelfs beter is dan het fruit dat ontgroend wordt. In de schappen komt er dus een heel vers product te liggen, met alle voordelen van dien”, zegt Javier Usó.

Het bedrijf importeert ook citrus in het laagseizoen. Zo moeten de eerste Satsuma's en vroege clementines van Spaanse bodem de late mandarijnen van het zuidelijk halfrond naast zich dulden. "De klant vraagt jaarrond citrus, dus wanneer de eigen oogst voorbij is, moeten we wel overschakelen op importproduct. De consument, zowel in Spanje als in de rest van Europa, wil gewoon de best mogelijke mandarijn tegen de best mogelijke prijs, en dat is perfect verdedigbaar. En dan doet de oorsprong er niet zo veel toe. In een geglobaliseerde wereld vormen de steeds omvangrijkere volumes late mandarijnen van het zuidelijk halfrond hevige concurrentie voor onze vroege mandarijnen. Ze liggen immers naast elkaar op de markt én – niet onbelangrijk - ze zijn ook heel kwaliteitsvol, soms zelfs beter dan onze vroege mandarijnen. Het gevecht voor de consument zal worden gevoerd op basis van prijs-kwaliteit. Maar ik denk wel dat de markten waar de Satsuma’s het altijd goed hebben gedaan, die ook trouw zullen blijven, want op dit moment is er naar mijn weten op de Europese markt geen enkele mandarijn uit het zuidelijk halfrond met gelijkaardige eigenschappen beschikbaar".

Volgens Javier Usó zal de botsing tussen het citrus van beide hemisferen dit jaar om twee redenen praktisch niet worden gevoeld. "Ten eerste is de gemiddelde consumptie van citrus door corona toegenomen. Maar daarnaast zijn de voorraden citrus in Europa bijna op, omdat het zuidelijk halfrond dit jaar veel minder voor export geschikte oogst heeft gehad en het ook ongeveer 4 weken eerder dan normaal begon te exporteren vanwege de beperkte Spaanse oogst van late sinaasappelen. En dus zal de vraag naar Spaans citrus sterk van start gaan en zullen de prijzen prima zijn in dit seizoensbegin.”

 

Voor meer informatie:
Vicente Mingarro
Frutinter
Tel: +34 964 506310 (Spanje)
mkventas@frutinter.com
www.frutinter.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven