Druiven met pit minder geconsumeerd

Impasse in het Italiaanse druivensegment

“Nu september is begonnen zien we dat er sprake is van een impasse in het druivensegment, vooral voor het Italia ras en ook voor Red Globe en Palieri. Deze trend wordt ten onrechte toegeschreven aan het overvloedige aanbod, maar in werkelijkheid liggen er meerdere reden aan ten grondslag. De afgelopen week is de consumptie van druiven met pit afgenomen zowel op de nationale als internationale markt. De afzetprijzen daalden met 15-20% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, zegt Donato Fanelli, coördinator van de interprofessionele organisatie voor groenten en fruit uit Italië, Comitato Uva da tavola dell'OI, en lid van de Italiaanse druivencommissie.

“De krimp is onder andere te wijten aan de lagere bestedingscapaciteit van gezinnen nu de zomervakantie voorbij is. Ook hebben andere Europese landen, zoals Griekenland, Moldavië en Macedonië, zich in de loop der jaren gespecialiseerd op het gebied van de druiventeelt. De druiven worden tegen zeer lage prijzen afgezet op de markten. Het wrange is dat Italië deze markten vroeger voorzag van aanzienlijke hoeveelheden.”

“Een andere oorzaak voor deze negatieve trend voor druiven met pit is de ontwikkeling van en interesse in pitloze rassen. De vraag naar beide varianten is nu bijna vergelijkbaar.”

“Op dit moment worden Italiaanse druiven, ondanks de eerder genoemde daling, afgezet tegen prijzen tussen €1,30 en €1,40 per kilo. Normaal gezien is dit €1,50 à €1,60 per kilo. Dit zijn de prijzen voor één van de meeste gewaardeerde en meest geteelde rassen in Italië, maar het wordt steeds moeilijker om stand te houden. We zullen zien hoe het zich de komende weken ontwikkelt en we zijn in afwachting van de promotiecampagne ter ondersteuning van de nationale druiven. Deze zal eind september door de organisatie worden gelanceerd.”


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven