Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Japanse markt mogelijk open voor Egyptisch citrus in 2021

Hogere prijzen verwacht voor nieuwe Egyptische sinaasappelen

Hoewel het nog even duurt, zijn de voorbereidingen voor het nieuwe Egyptische sinaasappelseizoen al in volle gang. Door de hoge prijzen waarmee het vorige seizoen werd afgesloten, kunnen de prijzen voor het nieuwe seizoen ook hoger uitvallen. Eén exporteur wil zijn afzet volgend seizoen met 25% uitbreiden.

Favoriete seizoen
Ondanks dat het nieuwe sinaasappelseizoen in Egypte nog enkele maanden op zich laat wachten, is de voorbereiding op het nieuwe seizoen volop aan de gang. "Aangezien het seizoen 6 maanden duurt, zitten de meeste bedrijven het hele jaar door met hun hoofd in het sinaasappelseizoen," legt Abdullah Tharwat, business development manager voor Pyramids Agro, uit: "Het volgende seizoen begint in januari en duurt tot mei. De exacte datum zal worden vastgesteld na een vergadering van de Agriculture Export Council. Voor alle Egyptische fruithandelaren is het sinaasappelseizoen altijd het favoriete seizoen, omdat het ongeveer zes maanden duurt en grote hoeveelheden bevat. Dit betekent dat de hele waardeketen van telers, arbeiders, transporteurs, magazijnenbeheerders en expediteurs profiteren van het seizoen. Voor het komende seizoen zijn de verwachtingen hooggespannen, we hebben het gevoel dat het een heel goed seizoen gaat worden."

Mogelijk aanbodtekort in navels
Volgens Tharwat ziet het seizoen er voor de Valencia’s heel goed uit; hij verwacht daarentegen mogelijke bevoorradingsproblemen voor de navelsinaasappelen. "Voor de Valencia’s lijkt de kwaliteit en ook de hoeveelheid goed te zijn, maar in de navels hebben we te maken met veel kwantiteitsproblemen. Dit zou moeten leiden tot hogere prijzen voor de navelsinaasappels van goede kwaliteit, omdat het een korter seizoen is dan de Valencia’s en het probleem van het aanbodtekort niet eenvoudig kan worden hersteld."

Sterke merknaam
De pandemie, hoewel natuurlijk een vreselijk feit, heeft de Egyptische citrus nog populairder gemaakt dan het al was. Tharwat is er zeker van dat Pyramids Agro hun afzet dit seizoen met 25% kan uitbreiden, omdat het bedrijf met grote merknamen in Egypte samenwerkt. "We hebben vertrouwen in het seizoen, want de wereld is nog steeds onder invloed van Covid-19 en consumenten zijn aanhoudend op zoek naar producten die rijk zijn aan vitamine C. Vorig seizoen konden we 40.000 ton sinaasappels verwerken en we verwachten dat dit aantal het volgende seizoen zal groeien tot 50.000 ton. Ons bedrijfsmodel is erop gestoeld dat wij de producten van onze eigen teeltbedrijven halen en daarnaast kopen wij grote hoeveelheden van andere teeltbedrijven. Dit totale aanbod verkopen we aan de top van de Egyptische sinaasappelbedrijven. Dat doen we, omdat onze producten in hun verpakking een sterke merknaam hebben."

Japanse markt
Het is Tharwat's hoop dat het Egyptische citrus dit seizoen naar de Japanse markt mag worden geëxporteerd, maar andere Aziatische en Europese markten zijn direct beschikbaar als het niet lukt: "Onze sinaasappelen vinden meestal hun weg naar de Europese en Aziatische markt; de Golflanden nemen ook grote hoeveelheden af, maar de prijs is in die markten altijd vrij onstabiel. Dit seizoen verwachten we dat de Japanse markt zich ook zal openstellen voor Egyptische citrus, wat een heel spannend vooruitzicht is!"

De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen zijn al geruime tijd aan de gang, omdat Tharwat actief op zoek is naar producten van goede kwaliteit op Egyptische teeltbedrijven. "We zijn ongeveer een maand geleden begonnen met het kopen van de gewassen van andere fruitgaarden. Aangezien de prijzen vorig seizoen op een hoog niveau zijn geëindigd, wordt verwacht dat de prijzen voor het komende seizoen hoger zullen zijn dan het afgelopen jaar. De prijzen voor de sinaasappelen die we op andere teeltbedrijven kopen, liggen tussen € 0,18 en € 0,23, afhankelijk van de kwaliteit en de volumes. We zijn volledig voorbereid en klaar voor het nieuwe sinaasappelseizoen," besluit Tharwat enthousiast.

Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
+20 100 502 7256
Abdallah@pyramids-agriculture.com
www.pyramids-agriculture.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven