Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Er liggen nog veel kansen voor Colombiaanse sinaasappelen

Sinds citrus zijn intrede deed in Amerika samen met de eerste Spaanse zeevaarders in de 15e eeuw, heeft het fruit de regio beetje bij beetje veroverd en op de dag van vandaag is het een belangrijke teelt in veel landen van het continent.

Het was Christoffel Columbus die in 1493 voor het eerst limes- en citroenbomen op Amerikaanse bodem zaaide, meer bepaald op het eiland Hispaniola, tegenwoordig de Dominicaanse Republiek, met zaden afkomstig van het Canarische eiland La Gomera. Later, tussen 1517 en 1519, werden er tijdens de eerste Spaanse veroveringscampagnes citrusbomen over het hele grondgebied geplant.

De eerste citrusbomen in Colombia werden in 1518 geplant. De citrusteelt vindt er tegenwoordig op ongeveer 97.300 hectare plaats, met een jaarlijkse productie van 1,2 miljoen ton sinaasappelen, citroenen, mandarijnen, grapefruits, tangelo’s, pomelo’s en limes. Ook al vindt de citrusteelt in praktisch heel het land plaats, toch steken de departementen Meta, Valle del Cauca, Quindío, Caldas, Risaralda, Antioquia en Magdalena er bovenuit.

Vernieuwing en technologisering
Ondanks de omvang van de teelt is de Colombiaanse citrussector aan vernieuwing en technologisering toe in verschillende regio's, zo stelde Sandra Marcela Díaz Pérez, voorzitster van CitriRionegro, de Citrusvereniging van Rionegro, in een gesprek met de nieuwssite diariolaeconomia.com. Ze vertelde dat de sinaasappelteelt in de provincie Rionegro in verval geraakte door de hoge leeftijd van de bomen, maar dat er vernieuwing op komst is dankzij het initiatief van enkele telers. 

“We blijven niet bij de pakken zitten. We zorgen voor nieuwe aanplanten om de toekomst te verzekeren. We hebben voldoende grond en teeltmogelijkheden, maar we hebben ook dringend steun nodig van de overheid, de lokale markt en de zakenwereld. Want als we afzetmogelijkheden zien, willen we graag het areaal uitbreiden om nog meer te kunnen exporteren”, zei Díaz Pérez.

Een van de uitdagingen voor Colombia in de citrusteelt is het fytosanitaire luik. Er moet rekening worden gehouden met meerdere plagen, zoals die van de Mediterrane fruitvlieg die meer dan 250 fruitsoorten aanvalt, waaronder sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, limes en de hele citrusfamilie. Hier is een taak voor het Colombiaanse Landbouwinstituut ICA en andere overheidsinstanties zoals Agrosavia weggelegd om plagen te voorkomen en te bestrijden en de kwaliteit van het fruit te verbeteren.

Groeipotentieel
Volgens Álvaro Ernesto Palacio Peláez, directeur van de Vereniging van Groente-en Fruittelers van Colombia (Asohofrucol) heeft citrus nog een ruim groeipotentieel in het Zuid-Amerikaanse land. Zo legt hij uit dat de telers van Tahiti-limes aan de internationale normen voldoen vanwege de mooie exportkansen voor dit fruit. Dankzij competitieve prijzen en het bio-aanbod vinden momenteel alle Colombiaanse citroenen vlot hun weg naar de markt, ook in het buitenland.

Voor de sinaasappelen ziet de directeur de kansen slechts toenemen als er een complete agribusiness kan worden uitgebouwd. Een verwerkingsfabriek voor bijproducten zoals olie, sap, pectine en dierenvoer uit de gedehydrateerde schil is een must, maar het prijskaartje voor zo’n verwerkingsstation bedraagt volgens Palacio Peláez ruim €40 mln.

“We proberen de overheid te betrekken in dit macroproject, tot nu toe zonder succes. Maar we blijven aandringen want er valt veel winst te halen uit de verwerking van sinaasappelen en citrus in het algemeen. Sinaasappelen en citrus zijn trouwens de enige landbouwproducten die verhandeld worden op de futuresmarkt op de New York Stock Exchange”, legt de directeur van Asohofrucol uit.

Citrusteelt neemt wereldwijd toe
In het seizoen 2018-2019 groeide de globale citrusproductie met 9% tot ongeveer 101,5 miljoen ton, waarvan 54,4% sinaasappelen, 31,5% mandarijnen en 8,3% citroenen en limes. De belangrijkste sinaasappelproducenten ter wereld zijn Brazilië, China, India, de Europese Unie (Spanje en Italië), de Verenigde Staten, Mexico, Egypte, Indonesië, Iran, Turkije en Pakistan.

Bron: diariodelhuila.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven