Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniël Victor - New Dawn Farming

Afgelopen jaren zijn er veel nieuwe deuren opengegaan voor de Zuid Afrikaanse mangosector

New Dawn Farming is een cluster van 18 mango- en citrusteeltbedrijven in de regio Hoedspruit in de Zuid-Afrikaanse provincie Limpopo, dat aan de gemeenschap Moletele werd terug gegeven na een langdurige landclaimprocedure.

In de plantages, waar de mango's voor de export en de lokale retailsector worden geteeld, verloopt de bloei uitstekend en wordt een goede oogst verwacht. Drie weken geleden eindigde de Valencia-oogst in de regio. 

Sinds 2013 werkt Lona samen met de Moletele Community Property Association (MCPA) waardoor zij mango's aan haar uitgebreide citrusportfolio heeft toe kunnen voegen. Dit is één van de beste gebieden voor de grootschalige mangoteelt in Zuid-Afrika. 

Het was niet eenvoudig om deze gewezen teeltbedrijven weer op de rit te krijgen en dit kan niet altijd worden toegeschreven aan de begunstigden van het land.

Deze bedrijven, maar ook andere entiteiten, werden door bedrijven overgedragen aan de gemeenschap in Moletele op basis van de bereidheid van zowel koper als verkoper, waardoor de gemeente de beschikking kreeg over 7.000 hectare land.

"Het waren geen topbedrijven want veel ervan waren economisch gezien niet meer levensvatbaar toen zij aan hun nieuwe eigenaren werden overgedragen," legt Daniël Victor uit, algemeen directeur van New Dawn Farming. "De bedrijven verkeerde ook niet in al te beste  staat."

New Dawn Farming bestaat momenteel uit 225 hectare mango's en 225 hectare citroenen, grapefruit en Valencia's en opereert op wat Daniël de 'bread-and-butter line' van de sector noemt. "We telen het fruit dat je in de supermarkt koopt."

Hij benadrukt dat het bedrijf alleen in citrusrassen heeft geïnvesteerd die zichzelf al bewezen hebben in de regio. Hij betwijfelt of de regio geschikt is voor de teelt van bepaalde waardevolle easypeeler rassen.

De windschade kan in deze regio fors zijn en het is niet ongebruikelijk dat in jonge boomgaarden de helft van de oogst verloren gaat als gevolg van windschade. 

Winstmarges op citrus kleiner dan voorheen
Hij merkt op dat de winstmarges op citrus de afgelopen twintig jaar flink gekrompen zijn, terwijl de input- en accreditatiekosten voortdurend zijn gestegen. Dit betekent dat het het voor kleinschalige teeltbedrijven steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden zonder de financiële steun van een partner.

"Op dit vlak heeft Lona ons altijd gesteund. We kunnen altijd terugvallen op Lona. Als dat niet zo was dan hadden we het waarschijnlijk niet gered. Ongeveer de helft van de bedrijven bestond vier jaar geleden nog uit jonge boomgaarden die nu productief beginnen te worden. In de jaren tot het eerste fruit kan worden geoogst, zijn de kosten voor sprayen en arbeid even hoog maar toch moet je het in die vier jaar zonder inkomsten stellen."

Hij vervolgt: "Pas nu zijn we op een keerpunt gekomen. We verwachten dat onze productie de komende jaren met 60% zal groeien."

De gemeenschap is in alle geledingen van het management vertegenwoordigd evenals in de directie. De overdracht van kennis en vaardigheden vormt een belangrijk onderdeel van de samenwerking en de lokale bevolking krijgt voorrang wanneer er vacatures zijn. 

De 'Sensation' mango (foto:New Dawn Farming)

Mango-export: zowel voor de versmarkt als verwerkende industrie
“Dit is een uitstekend gebied voor de mangoteelt,” zegt hij. “We hebben grote vooruitgang geboekt met het vermarkten van onze mango's. Er zijn de voorbije twee jaar vele deuren voor ons opengegaan in de mangosector maar dit is weleens anders geweest."

"Het bedrijf teelt een scala aan mangorassen: Tommy Atkins, waarvan het seizoen in december van start gaat, Kent (dat grote vruchten geeft en geschikt is voor 'fresh cut'-verwerking en drogen), Sensation en Keitt, beide ook voor de verse export. 

Ook heeft het bedrijf een eigen mangopakstation. Het exporteert al twee jaar mango's en dan voornamelijk naar het Verre Oosten (inclusief China), het Midden-Oosten en Rusland. 

Het mangopakstation wordt gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen. Tijdens het citrusseizoen (dat nu voorbij is) wordt hier fruit voor de binnenlandse markt verpakt 

Lokaal levert New Dawn Farming forse hoeveelheden mango's aan de retail. "We hebben een goede reputatie met ons merk opgebouwd op de markt."

Lona heeft een meerderheidsbelang in M-Pak, een grote mangodrogerij in Hoedspruit en Musina. Drogen is een goed alternatief voor fruit met beschadigingen op de schil en wordt ook steeds belangrijker voor mangotelers.

Fruitvliegen vormen een steeds groter probleem voor zowel de mango- als citrussector maar telers bestrijden deze door op grote schaal te sproeien door middel van een sproeihelikopter. 

"We hebben hier een goede basis gelegd en heel wat plooien gladgestreken. Ik denk dat dit in de toekomst uit zal groeien tot een volwaardige onderneming."

 

Voor meer informatie:
Daniël Victor
New Dawn Farming Enterprises
Tel: +27 071 889 2271
Email: danielv@ndfe.co.za

 

Publicatiedatum: