"Als het aan de politiek ligt komt er een voedselakkoord na de verkiezingen"

Duurzame landbouw, economische groei in de foodsector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor de lange termijn over meerdere kabinetsperiodes.

Schuttelaar & Partners organiseerde maandag 7 september het Online Event Verkiezingen & Voedsel. Onder leiding van Suzanne van der Pijll kwamen drie debaters en vijf politici hierover aan het woord. Doel van het debat was om Landbouw & Voedsel prominent op de agenda te zetten voor de komende Tweede Kamer Verkiezingen in maart 2021.


V.l.n.r: Marcel Schuttelaar (Smart Food Alliance), Suzanne van der Pijll (Schuttelaar & Partners), Maurits von Martels (CDA) en William Moorlag (PvdA)

Nationaal Deltaplan Voedsel voor duurzame landbouw, gezonde voeding en eerlijke beloning
Marcel Schuttelaar is voorzitter van de Smart Food Alliance, een netwerk van bedrijven in de Agri & Food Sector. Hij pleit voor een Nationaal Deltaplan Voedsel. Het beleid voor duurzaam, gezond en eerlijk voedsel is te versnipperd. Een Deltaplan met een Deltacommissaris is nodig zodat voor meerdere kabinetsperioden voor een vaste koers gekozen kan worden. 

Hij zei: “de makkelijke dingen zijn nu wel geregeld, het laaghangende fruit is nu wel geplukt, komende decennium gaat het over de écht moeilijke vraagstukken.” Zowel William Moorlag (Tweede Kamerlid PvdA) en Maurits von Martels (Tweede Kamerlid, CDA) geven aan dat een geïntegreerde aanpak nodig is voor duurzame én gezonde voeding. William Moorlag: “We hebben te maken met een crisis in de gezondheid, natuur en de agrarische sector. Er moet daarom een breed voedsel-, natuur- en landbouwakkoord komen.” 

Minder grootschalige landbouw en -veehouderij voor duurzaam voedsel
Rob van Tilburg is directeur programma’s bij Stichting Natuur & Milieu. Zijn wens voor de toekomst is dat boeren minder dierlijke producten produceren en er meer ruimte is voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. “We moeten toe naar meer boeren met kleinere bedrijven”, aldus Rob van Tilburg. De vraag is hoe we consumenten en bedrijven aanzetten om duurzaam voedsel te produceren. Moet de overheid ingrijpen, bijvoorbeeld met een vlees-tax. Tweede Kamerlid, Tjeerd de Groot (D66) vindt van wel: “De consument heeft helemaal niets te vertellen. Het is de industrie en de supermarkt die aan de knoppen draaien.” Maurits von Martels, Tweede Kamerlid voor het CDA zet juist meer in op de ondernemer: “Ik zou voornamelijk de ondernemers die je in de toekomst nodig hebt helpen en daarvoor kennis en financiële middelen beschikbaar stellen."

Meer ruimte in voor ondernemers in de voedselketen
Marc Jansen is directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van de supermarkten en foodservicebedrijven. Geef ruimte aan de economie, die boodschap wil het CBL meegeven aan de politici. Marc Jansen: “De politiek moet niet de markt verstoren met belastingmaatregelen”. De overheid zal de ondergrens vast moeten stellen over duurzaamheid en gezondheid. Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, geeft aan dat overheidsingrijpen nodig is: “De werkelijke prijs van een product wordt niet afgerekend bij de kassa.” Het bedrijfsleven moet afspraken kunnen maken om stappen in duurzaamheid te kunnen zetten. Dat duurzaam ondernemen de basis moet zijn staat buiten twijfel. Arne Weverling, Tweede Kamerlid (VVD): “Innovatief en groen ondernemerschap gaan hand in hand.”

Het volledige debat is hier terug te kijken

Voor meer informatie:
www.schuttelaar.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven