Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kersenoogst geraamd op -5%

EU-oogst perziken en nectarines 2020 eindigt op -15%

De grootste steenfruittelende landen in de EU verwachten dat de opbrengst van perziken en nectarines in vergelijking met 2019 zal afnemen met 15% tot 3,4 miljoen ton. De verwachte daling is een gevolg van de ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar en een voortdurende afname van het beplante areaal. Volgens de prognoses zal het beplante areaal in 2020 naar verwachting dalen tot 216.550 ha.

De productie van kersen in de EU in de periode april 2020 – maart 2021 wordt geraamd op 702.700 ton, dat is een daling van bijna 5%. Ook hier zijn de weersomstandigheden de boosdoeners. Het totale kersenareaal in de EU zal zich in 2020/21 stabiliseren rond 162.000 ha.

De EU exporteert veel meer perziken en nectarines dan dat het invoert. In 2019/20 werd de invoer van perziken en nectarines in de EU getaxeerd op bijna 66 miljoen euro, wat neerkomt op 33.664 ton, een daling van 3,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor 2020/21 wordt echter verwacht dat de invoer van perziken en nectarines in de EU licht zal stijgen als gevolg van de verwachte daling van de EU-productie. De Europese landen importeren perziken en nectarines vanuit Chili, Zuid-Afrika en Marokko.

In 2019/20 steeg de waarde van de EU-export van perziken en nectarines met 16% tot bijna 139 miljoen euro en steeg het volume met 15% tot 178.939 ton. De belangrijkste exportbestemmingen voor perziken en nectarines uit de EU zijn andere lidstaten en Oekraïne, Wit-Rusland en Zwitserland. In 2020/21 kan de export van perziken en nectarines uit de EU afnemen, omdat de EU-productie naar verwachting zal dalen.

De EU importeert hoofdzakelijk Turkse kersen. De Verenigde Staten zijn de vijfde grootste niet-EU-leverancier van kersen die voornamelijk via het Verenigd Koninkrijk worden ingevoerd en waarvan de waarde in 2019/20 op 2,5 miljoen euro wordt geschat. De laatste twee jaar is de invoer van Amerikaanse kersen in de EU echter gedaald als gevolg van de toegenomen concurrentie uit Servië, Chili en Argentinië

Klik hier voor het volledige USDA-rapport.

Publicatiedatum: