Lourdes Salazar, commercieel directrice van de Spaanse BOB Pera de Lleida:

Eerste Spaanse conference peren geoogst

Het seizoen 2020/2021 van de peer uit Lleida met beschermde oorsprongsbenaming begint vorm te krijgen. De pluk van het Limonera-ras eindigde op 25 augustus, terwijl de eerste Conference-peren vorige week werden binnengehaald en de oogst van het Blanquilla-ras naar verwachting rond 15 september zal beginnen. Deze begindata liggen in de lijn van de vorige jaren, maar als gevolg van de stortregens in de lente zullen de volumes in de Noord-Spaanse provincie Lleida dit jaar iets afnemen, namelijk tussen de 2 en 4%, afhankelijk van het ras en teeltgebied.

De maten van de Conference-peren zullen dit jaar iets kleiner uitvallen, wat trouwens voor bijna heel Europa geldt, maar de schil is misschien wel iets ruwer en daar houdt zeker de Spaanse consument wel van. De maatvorming van de Limonera-peren is vergelijkbaar met die van de afgelopen seizoenen.

“Het huidige seizoen is van start gegaan met een iets hogere vraag dan vorig jaar, maar ik denk dat de toename van de vraag vooral vanaf de derde week van september merkbaar zal zijn. Het steenfruitseizoen eindigt dit jaar immers iets eerder door de mindere volumes op de markt en dat geeft ons wat meer ruimte in de schappen van de supermarkten”, vertelt Lourdes Salazar, commercieel directrice van de Raad van Toezicht van de BOB Pera de Lleida.

Ook kan men niet naast de invloed van corona op de perenconsumptie in Spanje, en dat sinds het begin van de pandemie. “Sinds de verklaring van de noodtoestand in Spanje en het begin van de lockdown, is de perenconsumptie aanzienlijk gestegen, en vooral van verpakte peren. Ook wij hebben daardoor het vorige seizoen een maand eerder dan normaal afgesloten”, zegt Lourdes. "Ik ben best optimistisch. Het wordt vast een mooi perenjaar", voegt ze eraan toe.

De Conference-peren uit Lleida, die ongeveer 65% van de totale perenproductie in de provincie vertegenwoordigen, concurreren vooral met de Belgische peren. "De hoeveelheid peren in België is vergelijkbaar met die van vorig jaar, dus het land zal weer concurreren met ons op het gebied van de prijzen, ook al is de maatvorming er overwegend klein. Italië had vorig jaar fors minder peren beschikbaar, maar dit jaar zijn de volumes weer aanzienlijk".

"De vraag naar peren met beschermde oorsprongsbenaming is de laatste jaren beetje bij beetje gegroeid, ondanks de hogere prijs. En die tendens is sinds het begin van de gezondheidscrisis nog toegenomen. Het lijkt er ook op dat de Spaanse consument steeds meer kiest voor binnenlandse producten, ook al blijft de prijs uiteindelijk vaak bepalend op het moment van aankoop”, besluit Lourdes.

Voor meer informatie:
Lourdes Salazar
D.O.P Pera de Lleida
Tel: +34 663 964 471 (Spanje)
comercial@edenia.net
peradelleida.es

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven