Droogte dwingt telers tot efficiënter watergebruik

Chileense avocadoteelt neemt meer CO2 op dan dat er wordt geproduceerd

Aan het begin van een nieuwe oogst worden de avocadotelers in Chili geconfronteerd met een uitdagende factor: de droogte en het watertekort dat zich in verschillende regio's van het land voordoet. "In sommige delen van het land zijn er geen of minder avocado's te vinden. De productie van de avocadoplantages is met 30% gedaald, van 245.000 ton in de oogst van 2016-2017 naar 168.000 ton in de oogst van 2019-2020. Desalniettemin is de Chileense avocadoteelt uiterst milieuvriendelijk," zegt Francisco Contardo van Paltas de Chile (op foto).

Export
De export ging voor het grootste gedeelte naar Europa: "Concreet werd 71,3% naar West-Europa geëxporteerd, gevolgd door 10,3% naar Zuid-Amerika, 9,1% naar Noord-Amerika, 8,6% naar Azië (exclusief het Midden-Oosten). Australië zou binnenkort in onze portefeuille moeten komen en we zijn in onderhandeling om de markt in Korea te betreden, wat de goede reputatie van het product weerspiegelt, zowel voor zijn kwaliteit als voor zijn traceerbaarheid in de productie."

Wat de waarde betreft, verklaart Contardo dat de avocado's stabiel blijven op de verschillende markten met een prijsniveau dat niet veel verandert, aangezien het een product is dat de voorkeur geniet vanwege zijn hoge voedingswaarde.

Duurzame en milieuvriendelijke teeltmethoden
Contardo stelt dat de avocadoteelt in Chili niet alleen "duurzaam, maar ook milieuvriendelijk" is. Hij zorgt ervoor dat de informatie, die wordt vrijgegeven door persbureaus die niet gespecialiseerd zijn in de AGF-sector, meer transparant en waarheidsgetrouw wordt. "We zijn ons bewust van sommige partijen die ons willen schaden door onwaarheden aan de kaak te stellen zonder een technische, maar politieke basis. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om een sector te leiden die voldoet aan de eisen van de huidige wereld, met een duurzame visie."

"Wij zijn het enige positieve CO2-gewas in Chili dat bijdraagt aan de bestrijding van de klimaatverandering. De studie uit 2010 van het INIA (Research Center of the State of Chile) over de koolstofvoetafdruk in Chileense tuinbouwexportproducten heeft aangetoond dat avocado's op de hellingen meer koolstofdioxide opvangen dan er wordt geproduceerd en gecommercialiseerd, wat betekent dat ze de enige teelt in Chili zijn met positieve koolstof, dat wil zeggen dat ze bijdragen aan het terugdraaien van de schade die wordt veroorzaakt door de klimaatverandering," voegt hij eraan toe.

Contardo stelt dat de avocadosector in Chili de meest geavanceerde irrigatiesystemen in het land heeft, met meer dan 80% van het beplante areaal met technische of geautomatiseerde irrigatiesystemen en 90% efficiëntie in het gebruik van waterbronnen. "Ook zullen we dit seizoen een pilot uitvoeren met het Zwitserse bedrijf Aqua4D in de zoektocht naar nog meer efficiëntie. We zijn onderworpen aan veeleisende internationale certificeringen, waaronder het Rainforest Alliance-zegel, dat getuigt van een lager waterverbruik, minder bodemerosie en bescherming van het leefgebied van wilde dieren als middel om ontbossing tegen te gaan. Ons bedrijf is o.a. ook GlobalGAP/GRASP gecertificeerd."

Droogte dwingt tot meer efficiënter watergebruik
"De droogte treft het hele land en zijn bevolking, en we begrijpen dat het zorgwekkend is. De bevolking is afhankelijk van APR's (landelijk drinkwater), die verloren zijn gegaan of opgedroogd, een situatie die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Openbare Werken valt. Dit heeft niets te maken met een specifieke productieactiviteit, want in het geval van avocado's zijn er gebieden waar geen droogteproblemen zijn," voegt hij eraan toe.

Volgens Contardo heeft de droogte hen ertoe gebracht hun inspanningen om het watergebruik efficiënter te maken, voort te zetten. "In ons land is het mogelijk om beter gebruik te maken van deze schaarse hulpbron, waarvoor gemiddeld 400 liter water per kilo avocado nodig is, terwijl het wereldgemiddelde 2.000 liter water is. We weten dat er veel verkeerde informatie en politieke belangen zijn, daarom staan we altijd open voor het beantwoorden van ieders vragen, met transparantie en waarheidsgetrouwheid, zolang het maar de bedoeling is om te informeren," concludeert Contardo.

Voor meer informatie:
Francisco Contardo, CEO
Chile Palms A.G.
+ 56 22 334 5189
info@paltahass.cl
www.paltahass.cl


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven