Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"The Banana Factory gaat verspilling van miljoenen bananen in de havens tegen"

Met het  nieuwe project ‘The Banana Factory’ gaat start-up Sunt de verspilling van miljoenen bananen in Nederlandse en Belgische havens tegen.

"Sunt ziet er wel brood in"
‘‘Ieder jaar wordt er zo’n 1,3 miljard kilo aan business weggegooid: voedsel waar helemaal niks mis mee is, maar toch de stempel “waste” heeft gekregen. Zoals de bananen die we gebruiken in ons bananenbrood’’, aldus Laura Hoogland (30), oprichter van Sunt. Hoogland lanceerde haar bananenbroodmerk in mei vorig jaar bij Albert Heijn en steeg de gestelde sales targets al snel met 400% voorbij. Inmiddels is Sunt in 3 Europese landen verkrijgbaar en gaan er wekelijks duizenden bananenbroden over de toonbank. Tot op heden werd het bananenbrood van gemaakt van bij telers in Ecuador afgekeurde bananen, maar ook in eigen land valt veel te halen. ‘’Voor de teelt van een kilo bananen is gemiddeld 860 liter water nodig, stoot je 0,75 kilo CO2 uit en dan hebben we het nog niet eens gehad over de 9695 kilometer lange reis die deze bananen maken om naar Europa te komen. Onze bananenbroden bestaan voor 37% uit bananenpuree. Toen we er dus achter kwamen dat in de Nederlandse en Antwerpse havens ook miljoenen groene en gele bananen weggegooid worden, was het idee van de bananenfabriek snel geboren’’. De bananenfabriek, zoals Hoogland het noemt, verwerkt dit soort bananen tot bananenpuree. ‘’Niet alleen een interessant businessmodel voor ons, maar ook een mogelijkheid om lokaal voedselverspilling drastisch te verminderen’’ aldus Laura.

‘s Werelds eerste bananenfabriek
De startup verwacht vanaf begin 2021 de miljoenen verspilde bananen uit de havens van Nederland en België in hun bananenfabriek te verwerken tot grondstof voor in haar eigen en - op termijn - andermans producten. ‘’Momenteel zijn we druk bezig met de pilot en het vormgeven van de productielijn. Omdat het opzetten van een fabriek waar je van ‘waste’ nieuwe voedingsmiddelen gaat maken vrij complex is, hebben we een partnership gesloten met Tekkoo. Zij hebben met Peel Pioneers, waar sinaasappelschillen o.a. verwerkt worden tot etherische olie voor voedingsproducten, eerder laten zien dat er business zit in waste. Zij geven ons de mogelijkheid, om zowel financieel als met ontzettend veel kennis, ‘The Banana Factory’ te starten’’. Voor eenieder die er net als het jonge merk wel brood in ziet, SUNT is nog op zoek naar kapitaal voor het daadwerkelijk bouwen van de fabriek.

Voor meer informatie:
SUNT Food
Herengracht 252
1016 BV | Amsterdam
www.suntfood.com  

  

Publicatiedatum: