Perziken met oorsprongsbenaming uit Spanje

Elke afzonderlijke Calanda-perzik rijpt aan de boom in een papieren zak

Op dit moment kan de consument nog genieten van een van de bekendste perziken uit de Noord-Spaanse regio Aragon: de Calanda-perzik met oorsprongsbenaming. Het fruit rijpt aan de boom in een papieren zak, die het op natuurlijke wijze beschermt tegen plagen, zodat gewasbeschermingsmiddelen praktisch overbodig zijn.

De papieren zak is 50 jaar geleden geïntroduceerd. Elke perzik afzonderlijk wordt in de laatste maanden van de groeifase zorgvuldig verpakt. Dat gebeurt pas na een grondige uitdunningsbeurt, zodat de perziken de volle rijpheid kunnen bereiken op maximale grootte en met een mooi uiterlijk en perfecte zoetheid. Bij dit proces wordt tot wel 70% van het fruit verwijderd, waardoor de afstand tussen de verschillende vruchten telkens ongeveer twintig centimeter bedraagt. De perziken die uiteindelijk geoogst worden zijn heel vol en vlezig. "Een authentieke Calanda-perzik heeft een diameter van minstens 73 millimeter", zo luidt het.

De Calanda-perziken met oorsprongsbenaming worden op 4.654 km² geteeld, verspreid over 45 gemeenten in de Aragonese provincies Teruel en Zaragoza. Vorig jaar werden er 3.780 miljoen kilo perziken geplukt, waarvan 250 miljoen tot volle wasdom zijn gekomen in een papieren zak. Deze mooie cijfers getuigen zowel van de kwaliteit van het product als van het succes dat het oogst bij het publiek.

Een duurzame perzik
"De Calanda-perzik is uitzonderlijk en heel zoet en onze klanten weten dat", zegt Ernest Mas, verantwoordelijke Teelt bij het Spaanse online-afzetbedrijf van AGF-producten Disfruta & Verdura. De perzik met oorsprongsbenaming moet een minimale zoetheid van 12 graden brix bereiken.

Ernest Mas geeft aan dat ze naast de papieren zakken ook nog hun toevlucht zoeken tot andere methoden om het hoofd te bieden aan natuurlijke bedreigingen zoals motten. "We hangen geurverspreiders aan de takken van de bomen die voor seksuele verwarring zorgen bij deze insecten, zoals Anarsia en Grapholita, die de perzikboomgaard uitkiezen om zich voort te planten. Ook deze maatregel helpt om zo veel mogelijk het gebruik van gewasbeschermingsproducten te weren", zegt de vertegenwoordiger van Disfruta & Verdura.

Maar er zijn nog methoden om gezond en duurzaam fruit te bekomen. Op sommige percelen maakt het bedrijf gebruik van ‘tapijten’ van verschillende soorten gewassen, zoals grassen en peulvruchten, die de biodiversiteit bevorderen en de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Het tapijt zorgt er ook voor dat er minder onkruid bestreden moet worden, verbetert de waterinfiltratie en reikt de bomen voedingsstoffen aan.

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven