Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ratificatie akkoord EU-Mercosur loopt vertraging op na Duitse afwijzing

De inwerkingtreding van het handelsakkoord tussen de Europese Commissie en Mercosur, dat oorspronkelijk gepland was voor 2021, loopt vertraging op nadat Duitsland in het kader van de informele Raad van Landbouwministers van vorige week om milieuredenen zijn steun heeft ingetrokken. Ook het Nederlandse parlement verwierp het akkoord al in juni.

De ratificatie van de overeenkomst laat langer op zich wachten dan gepland, als ze al wordt bekrachtigd, want de tekst waarover de Europese Commissie en Mercosur hebben onderhandeld moet worden goedgekeurd door de Raad, het Europees Parlement en voor een belangrijk deel ook door de nationale parlementen.

De Franse landbouwsector maar ook Franse politieke vertegenwoordigers hebben herhaaldelijk aangegeven de onderhandelde overeenkomst te verwerpen.

De Spaanse regering schaart zich wel achter het akkoord dat de Europese Commissie en de Mercosur-landen in juni 2019 hebben bereikt. Tijdens de laatste vergadering van de Spaanse Commissie voor Handelsonderhandelingen in juli werd bekendgemaakt dat de Europese Commissie de definitieve tekst over de liberalisering van de handel en over de afschaffing van tarieven nog niet had gepubliceerd, wat voor onrust heeft gezorgd bij de sector die spreekt bij monde van de beroepsfederatie Fepex.

Wat AGF betreft, is Brazilië het enige land van de vier Mercosur-landen dat kansen biedt voor de Spaanse exportsector, met een constante exportgroei in de afgelopen jaren en met een aanzienlijke productdiversificatie. In de eerste helft van 2020 is deze trend wel enigszins omgebogen, aangezien de Spaanse AGF-export met 28% in volume en 15% in waarde is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. In totaal werden 26.150 ton voor €28,8 mln geëxporteerd.

Wat de Spaanse export van groenten betreft, spant knoflook de kroon, met 8.206 ton, goed voor €13,1 mln, gevolgd door uien, met 890 ton, goed voor en €218.062 in de eerste helft van het jaar. Bij het fruit vallen citrus en steenfruit op. Het wegvallen van de pruimenexport naar Brazilië als gevolg van nieuwe fytosanitaire eisen die sinds 1 juni door de Braziliaanse autoriteiten zijn opgelegd, is een van de redenen geweest voor de daling van de fruitexport in het eerste semester.

De Spaanse export naar Argentinië klokte in de eerste helft van dit jaar af op 718 ton, 59% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. De waarde bedroeg €633.725 (-43%). Naar Uruguay werd 213 ton geëxporteerd (+9%) voor een waarde van €225.334 (+13%) en naar Paraguay was er volgens gegevens van de Spaanse Dienst Douane en Speciale Belastingen geen export.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven