Uit de oude doos: De groothandelsmarkt van Antwerpen in Kielsbroek

Eind jaren '60 wees de Antwerpse gemeente het terrein in Kielsbroek aan als een locatie waar gebouwen van algemeen nut moesten komen. Zodoende werd er begonnen met de bouw van de Antwerpse groothandelsmarkt waar voortaan de AGF-handelaren samen met de visboeren, slagers en kaasvrouwen hun spullen konden verkopen aan de winkeliers van de stad. Voorheen zaten veel van deze handelaren aan de Zuiderdokken die rond dezelfde tijd werden gedempt. De foto's in dit verslag zijn gemaakt in 1980 tenzij anders vermeld en zijn ondergebracht in de digitale collectie van het Felixarchief, het stadsarchief van Antwerpen. 

De groothandelsmarkt van Antwerpen in Kielsbroek

In het begin van de 20e eeuw ging het belang van de groothandelsmarkt achteruit. Vooral toen in 2005 een grote brand een deel van de markt in de as legde. In 2008 besloot de stad Antwerpen dan ook om te zoeken naar een mogelijke private investeerder die de markt zou willen overnemen.

De net opgebouwde markthallen in 1973

Een deel van de hallen ging tegen de vlakte en maakte plaats voor moderne panden voor bedrijven in de AGF. De daken moeten in de toekomst een invulling gaan krijgen als stadsboerderij. 

Iedereen zijn eigen vak met groenten en fruit voor de verkoop

Bananendozen en Jaffa's 

Bron: foto's: Felixarchief (fotoverzameling losse foto's), Gazet van Antwerpen


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven