Jean-Pierre Dalle, Santerleg:

Deze maand is er een tekort aan witlof

Deze maand zal de grootte van de volumes witlof die in het noorden van Frankrijk zijn geteeld, opnieuw worden verkleind. “Het aantal wortels (op het land) per m² is zelfs het laagst in vijf jaar!,” legt Jean Pierre Dalle van Santerleg uit. "Het gebrek aan aanbod is een nadeel voor de start van het seizoen, maar een voordeel voor de prijzen, die vrij hoog blijven.”

Volgens Jean-Pierre beginnen de telers hun seizoen meestal begin september, maar dit jaar hebben ze een vertraging van ongeveer 15 dagen. “De nieuwe wortels zijn nog niet rijp. Hun vegetatie ging gepaard met droogte en hitte op de zaailingen. Sommige telers hebben hun velden geïrrigeerd, maar dit moet je niet zien als een volledige vervanging van regelmatige regenval en resulteert wat betreft de kwaliteit in zeer heterogene percelen. Bovendien blijven de voorraden oude wortels klein omdat veel telers het tijdens de lockdown als gevolg van de coronacrisis in maart, april en mei moeilijker hadden dan verwacht.”

Jean-Pierre voegt eraan toe dat er nog hoop is voor de late rassen die eind november en december worden geoogst, op voorwaarde dat er tot dan voldoende regen valt.


Barbuçines en Carmines

Mooie zomerbloemkooloogst
Het andere belangrijke product van Santerleg is zomerbloemkool uit het noorden van Frankrijk. “Tussen mei en augustus waren er veel producten beschikbaar, omdat de bloemkool door de hitte sneller groeide. Deze voorspoedige groei ging gepaard met een behoorlijke vraag. De kwaliteit van de producten was goed en de prijzen waren iets hoger dan die van vorig jaar. Op dit moment (dit jaar) zijn er in het hele teeltgebied van Nord-Pas-de-Calais minder dan een miljoen stuks over om te verhandelen. Op hetzelfde moment vorig jaar waren er rond dezelfde periode nog ongeveer 2 miljoen stuks over.”

Een aantal andere producten die Santerleg op de markt brengt: witte halve kool, witte prei en rode halve kool

Over Santerleg
Santerleg is het verkoopkantoor van coöperatie Primacoop. Bij deze coöperatie zijn zeven andijvietelers in het zuidelijke teeltgebied van Nord-Pas-de-Calais (Bapaume/Péronne/Cambrai). Op 1 juli fuseerde Santerleg met Ribambelle, een bedrijf in Monchy le Preux. Het sociale hoofdkantoor van Santerleg is gevestigd in Soyecourt, in het departement Somme. Al het personeel (van Ribambelle, inclusief Jean Pierre Dalle) bevindt zich op de locatie Monchy-le-Preux.

Het oude en het nieuwe gebouw

Enkel het nieuwe gebouw

De meeste producten van Santerleg worden in Frankrijk verhandeld. In andere Europese landen worden beperktere volumes op de markt gebracht. Santerleg maakt deel uit van de groep ‘Perle du Nord’, de Franse marktleider op het gebied van witlof.

Voor meer informatie:
Jean-Pierre Dalle
Santerleg
+ 33 (0)3 21 157 157
jp.dalle@ribambelle.biz 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven