Amerikaanse universiteit introduceert drie nieuwe appelrassen

Dit najaar kunnen liefhebbers van appelen uitkijken naar drie nieuwe rassen, afkomstig uit het oudste appelveredelingsprogramma in de VS, dat ondergebracht is bij Cornell AgriTech in Geneva, New York en onderdeel vormt van het College of Agriculture and Life Sciences (CALS). 

Op 2 september jongstleden kondigden professor Susan Brown en onderzoeker Kevin Maloney de introductie van de rassen NY56, NY73 en NY109 aan, die op de markt zullen verschijnen onder de namen Cordera, Pink Luster en Firecracker. Omdat het hier om vrije rassen gaat, mogen alle boomgaarden in New York en elders in de VS deze rassen zonder licentie planten. 


Cordera
Brown wilde een smaakvolle appel creëren die ook nog eens resistent zou zijn tegen appelschurft. Dit is een schimmel die grote impact kan hebben op de opbrengsten en fruitkwaliteit en die met name een bedreiging vormt voor fruittelers in New England, waar het voorjaar doorgaans erg nat verloopt. 

Cordera is Spaans voor 'lam' en verwijst naar Browns voorganger, Robert Lamb. Brown vond het een goed idee om de appel naar hem te vernoemen omdat het ras verwant is aan het ras Liberty, dat Lamb in 1978 introduceerde. 

Pink Luster
Brown besteedde 23 jaar aan het perfectioneren van Pink Luster door de beste eigenschappen van Honeycrisp en Gala te combineren. Het ras heeft een intens rode kleur en knapperige, sappige textuur. Pink Luster wordt half september geplukt wat het ras zeer geschikt maakt voor de verkoop in boerderijwinkels en voor de zogenaamde 'zelfpluk'-verkoop. 

"NY73 heeft al veel belangstelling getrokken in onze boomgaard," zegt teler John Halsey van Milk Pail in Southampton, New York. "Bezoekers zijn onder de indruk van de prachtige kleuring en het middelgrote tot grote formaat van deze appel, die een lichtzure smaak en gladde schil heeft."

Firecracker
Firecracker wordt ook wel de 'drievoudige bedreiging' genoemd. Het is één van de zeldzame rassen die zowel geschikt zijn als handappel, om mee te bakken en voor de bereiding van cider.

"Firecracker heeft een unieke zoet-zuur-balans, wat het ras een uiterst complex smaakprofiel geeft," legt Brown uit. "Deze appel is ideaal voor iedereen die graag een culinair avontuur aangaat."

Meer dan 70 rassen sinds 1880
Met Cordera, Pink Luster en Firecracker erbij zal CALS meer dan 70 rassen hebben uitgebracht sinds 1880. De meest recente rassen uit Browns veredelingsprogramma, SnapDragon en RubyFrost, zijn een groot succes onder en worden ook geëxporteerd naar Canada, Israël en Azië. 

Voor meer informatie:
Jessica Stein
Cornell University
Tel: +1 (607) 255-0270
Email: jessica.stein@cornell.edu 
www.cals.cornell.edu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven