Egyptische 'Wonderful' granaatappelseizoen volgende week van start

Het granaatappelseizoen in Egypte is nu in volle gang. Volgens een exporteur ziet het seizoen er veelbelovend uit, vooral als het gaat om de variëteit ‘Wonderful’. De vraag is hoog in een vroeg stadium, voordat de grote volumes van de concurrenten de markt bereiken.

Het Egyptische granaatappelseizoen begon iets eerder dan vorig seizoen voor de Egyptische AGF-exporteur Ciaro3A. Directeur Aly El Gamil: "Het Egyptische granaatappelseizoen ziet er dit jaar veelbelovend uit. We zijn het seizoen iets eerder begonnen dan het vorige seizoen. De 116-variëteit was begin augustus van dit seizoen klaar, waar vorig seizoen de eerste zending later dan medio augustus plaatsvond. De Wonderful-variëteit zal naar verwachting rond 10 september beginnen."

"Egypte heeft drie belangrijke variëteiten granaatappels: Wonderful, 116 en Baladi, waarvan Wonderful de belangrijkste Egyptische variëteit is. Egypte exporteerde vorig seizoen 247.000 ton granaatappel en we verwachten dit seizoen hetzelfde volume te halen," zegt El Gamil.

"Het krijgen van de grotere maten granaatappels is dit seizoen een uitdaging gebleken," legt El Gamil uit. "Omdat de Egyptische overheid strenge eisen stelt aan granaatappels die bestemd zijn voor de export, betekent dit dat de telers hard moeten werken om aan deze eisen te kunnen voldoen. De uitdaging waar we voor stonden met het ras 116, was dat het merendeel van de maten klein was. Dit was een gevolg van de weersomstandigheden, maar de positieve kant is dat de algehele kwaliteit veel beter is dan het voorgaande jaar. De brix was op een goed niveau, hoewel we eerder dit seizoen zijn begonnen. We hebben nu de kleinere maten in verschillende markten weten te verplaatsen, omdat Peru eerder dan verwacht eindigde."

Voor Cairo3A zijn de belangrijkste markten in Europa te vinden. Er is echter hevige concurrentie te verwachten op het moment dat Spanje en Turkije hun grotere volumes gaan verplaatsen. "Op dit moment zijn Europa, Rusland en het Midden-Oosten de belangrijkste markten voor ons, vooral voordat de Spaanse en Turkse granaatappels met grote volumes beginnen. De markten voor onze Wonderful zijn diverser, omdat er een veel grotere vraag is naar deze variëteit."

Volgens El Gamil zijn de granaatappelprijzen in Europa niet zo stabiel als in andere regio’s: "Voor het ras 116 ligt de vraag op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar de vraag naar Wonderful is hoger dan het vorige seizoen. Toen vroegen veel klanten al vanaf begin oktober om Wonderful, maar dit jaar krijgen we al vanaf half augustus vragen van vooral de Aziatische en Russische markt. De prijzen in Europa zijn vrij onstabiel voor de 116. Ze zijn op een goed niveau begonnen, maar de prijzen dalen sneller dan verwacht. In andere markten zijn de prijzen stabieler en veranderen ze minder snel."

"Egypte was een van de landen die niet zoveel last hadden van de pandemie, omdat we geen volledige lockdown hadden zoals in andere landen. Het verplaatsen van containers is nu gemakkelijker dan tijdens het citrusseizoen. Er is veel zeevracht mogelijk. De exportaanvragen voor Wonderful geven een positieve indruk, maar dit betekent niet dat de prijzen niet onder druk komen te staan door de volumes uit andere producerende landen zoals Turkije, Spanje en Israël," besluit El Gamil.

Voor meer informatie:
Aly El Gamil
Cairo3A for agricultural and animal production
Aly.elgamil@cairo3a.org
www.cairo3a-agriculture.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven