Oekraïne importeerde in eerste halfjaar 11% meer fruit

Tussen januari en juni 2020 importeerde Oekraïne 443.000 ton meer fruit en noten ter waarde van in totaal €281 mln, hetgeen neerkomt op een toename van 11% in volume en 22,8% in waarde.

Volgens gegevens de Ukranian Horticultural Association nam de import binnen vrijwel alle AGF-categorieën toe, waaronder ook die van zachtfruit en noten, producten die van oudsher op grote schaal in Oekraïne worden geteeld. 

Volgens de organisatie nam de import binnen het segment meloenen en kalebassen het sterkst toe. Gedurende de eerste zes maanden van het jaar importeerde Oekraïne 2.100 ton meloenen met een totale waarde van €1,7 mln. Tussen januari en juni 2019 werden er slechts 700 ton meloenen ter waarde van €506.010 geïmporteerd.

"De voornaamste reden voor de toegenomen import dit seizoen was de lagere beschikbaarheid van lokale watermeloenen en vroege meloenrassen. Vanwege de lage temperaturen begin mei zagen Oekraïense telers zich genoodzaakt later te starten met het zaaien van vroege rassen. Degenen die het toch aandurfden om ondanks de lage temperaturen watermeloenen en meloenen te zaaien, verloren ofwel een deel van hun oogst of kregen te maken met ongelijkmatige zaailingen waardoor zij geen product van consistente kwaliteit konden leveren. Gedurende de hele eerste helft van de zomer bestond de aanvoer daarom uit product uit Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan," legt de organisatie uit. 

Ook binnen het zachtfruitsegment nam de import fors toe. Gedurende de eerste zes maanden van 2020 importeerde Oekraïne ook meer appelen en peren. De waarde van de import bedroeg in deze periode ruim €8,9 mln. Een jaar eerder bereikte de hardfruitimport een waarde van €6 mln. 

 

Bron: Agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven