Philippe Dekerle, Acquette SARL - Ferme de l'Artois:

“Het uienseizoen ziet er erg positief uit ondanks enige zorgen over de handel”

Voordat de nieuwe oogst begon, heeft Acquette het seizoen afgesloten met diepgevroren uienproducten van zeer mooie kwaliteit. “Daarna zijn we op 28 juni begonnen met het oogsten van korte-dag-uien, gevolgd door winterbollen en voorjaarsbollen, die op 1 september geoogst moesten zijn. We zijn er dus in geslaagd de overstap te maken met enkel de Franse teelt,” legt Philippe Dekerle, manager van Acquette, uit.

“We gaan nu over tot het oogsten van de vroege uien en zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de maat van de uien, gemiddeld en homogeen. De markt was erg actief in juli en een stuk rustiger sinds augustus. Naar mijn mening is de uienmarkt momenteel 'kieskeurig', op zoek naar haar plek.”

“In onze regio hebben we geen hinder ondervonden van de verandering in de weersomstandigheden”
Omdat het bedrijf zich in Nord-Pas-de-Calais bevindt, was de zomerse hittegolf minder hevig dan in het zuiden en dat had zelfs een positieve invloed op de teelt. “De hoge temperaturen hebben gezorgd voor een zeer goede kwaliteit. Het gebrek aan luchtvochtigheid maakte dat schimmelziekten zich niet konden ontwikkelen, waardoor het aantal behandelingen sterk afnam. We bevinden ons ook in een geïrrigeerd gebied, en dat verzekert ons van een goede opbrengst en kwaliteit. Doordat we vanaf het begin geïrrigeerd hadden, konden wat volumes bespaard worden. Daarnaast hielpen de weersomstandigheden hielpen bij het reguleren van de groei, dat de bewaarkwaliteit van de uien ten goede komt.”

“We zijn dit jaar begonnen met ons doel om residuvrij te telen”
Acquette was al een tijdje HEV-niveau 3 gecertificeerd en heeft zich dit jaar daarnaast voor het eerst aangesloten bij het initiatief residuvrij te telen. "We kregen vanuit onze klanten een steeds grotere vraag hiernaar, dus twee van de tientallen percelen die we hebben, gaan we nu voor dit initiatief inzetten.”

“Ik denk dat de opbrengsten dit jaar beter zullen zijn dan die van vorig jaar”
Wat betreft opbrengsten zullen deze dit jaar op een hoeveelheid van tussen de 60 en de 70 ton uitkomen, een resultaat dat dat van de eerder gemaakte doelstellingen overtreft. “De omstandigheden zijn sinds het zaaien ideaal, met veel zon en een snelle watervoorziening. We hebben het voordeel dat we een relatief diep liggende gronden hebben die hittegolven vrij goed kunnen opvangen. Ik denk dat de opbrengsten nog beter zullen zijn dan vorig jaar. Wat betreft de opbrengst vroege uien, ziet dit jaar er ook beter uit dan 2019, toen we wat groeikrachtproblemen hadden op het moment van opkomst en en daardoor een vertraagde oogst hadden. Dit jaar kunnen we echter het oogsten van al onze percelen combineren. Als alles goed gaat, zijn we dan eind september klaar zijn met oogsten.”

“Wat betreft de situatie op de markt vrezen we het ergste voor de maand september”
Voor Acquette SARL verloopt de oogst erg goed, maar Philippe maakt zich een beetje zorgen over de ontwikkeling van de markt in september. “We vrezen het ergste met een mogelijke gedeeltelijke of totale lockdown. De situatie is erg zorgwekkend. De collectieve catering wordt diep geraakt door de sanitaire crisis en we vragen ons af of hierdoor het aandeel uien bestemd voor de industrie sterk zal worden beïnvloed. Bovendien komt bij blokkering van de export de volledige Franse productie op de Franse markt terecht. Als alle telers goede opbrengsten hebben behaald ziet de situatie op de uienmarkt er op de lange termijn erg zorgwekkend uit.”

Voor meer informatie:
Philippe Dekerle
Acquette SARL – Ferme de l’Artois
11 Chemin des Anzacs,
62450 Bapaume, France
Tefoonnummer: +33 3 21 07 00 36
contact@acquette.com   


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven