Rubén Company, Cooperativa del Campo Santa María Magdalena (Spanje):

"Meer vraag naar pitloze druiven en rode rassen"

De eerste druiven in de Vinalopó-vallei, in de Spaanse provincie Alicante, werden twee weken geleden al geplukt, maar pas nu komen er aanzienlijke volumes op de markt. De prognoses wijzen op een kleinere oogst dit jaar en het seizoen trekt zich op gang met een goede vraag en aanvaardbare prijzen.

"Dit jaar valt de productie ongeveer 30% lager uit en dat is te wijten aan verschillende factoren. Vorig seizoen hingen er heel veel druiven aan de ranken, dus het was wel te verwachten dat de opbrengsten lager zouden liggen dit jaar. Maar ook de overvloedige regens zijn spelbreker. Een deel van het fruit bederft immers door schimmels", zegt Rubén Company, manager van de telersvereniging Cooperativa del Campo Santa María Magdalena.

"Bovendien zorgden de rampzalige resultaten van vorig jaar ervoor dat deze teelt niet langer haalbaar was voor sommige kleinere telers. Zo hebben er enkelen de brui aan gegeven, in de meeste gevallen ook vanwege een gebrek aan opvolging. De telers van druiven met pit sloten vorig seizoen af met economische verliezen. Gelukkig dient het huidige seizoen zich aan met veel betere perspectieven", vertelt Rubén Company.

Volgens de manager is de kwaliteit van de druiven goed en verloopt de afzet dankzij de goede vraag behoorlijk vlot. "De prijzen liggen over het algemeen op een aanvaardbaar niveau. We zien dit jaar ook de vraag naar alle rassen van druiven met pit toenemen, wat tegen de trend ingaat, want de voorkeur van de consument neigt de laatste jaren steeds meer naar pitloze druiven. Ook de groei van de vraag naar onze rode druiven verrast ons. Daar zullen wel verschillende redenen voor zijn, maar een ervan moeten we toch zoeken bij Griekenland. De Griekse telers zijn immers gespecialiseerd in witte druiven, dus die kunnen dat gat niet opvullen."

De druiven die de coöperatie op de markt brengt, worden door al haar leden op traditionele wijze met een beschermende papieren zak geteeld. Het grootste deel van de productie wordt ingenomen door de witte Aledo-druif. Dit ras met pit wordt tot in december geoogst en is het type druif waarvan elke Spanjaard er volgens een aloud gebruik twaalf naar binnen werkt in de laatste halve minuut van het jaar. De andere rassen die de telersvereniging afzet zijn onder andere Ideal, Dominga, Doña María, Crimson of Red Globe.

De coöperatie zet haar druiven af op de binnenlandse markt en in het buitenland. In Europa gaan de druiven vooral naar Frankrijk, Italië en Nederland. Buiten Europa komen ze terecht op enkele Afrikaanse markten en in Maleisië.

Voor meer informatie:
Rubén Company
Cooperativa del Campo Sta. Mª Magdalena
Travessía, 22 
03660 Novelda (Alicante) - Spanje
Tel: +34 965 60 10 89
gerente@novelcoop
www.novelcoop.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven