Justin Mudge - Berries ZA

Verschuiving van lucht- naar zeevracht bij export Zuid-Afrikaanse blauwe bessen

In heel Zuid-Afrika is de pluk van de grootste blauwe bessenoogst tot nu toe van start gegaan. De totale oogst wordt op 24.000 ton geraamd, waarvan waarschijnlijk zo'n 17.000 ton bestemd zullen zijn voor de export.

"Vorig jaar bedroeg de export nog 12.282 ton en dit geeft een idee van de enorme groei binnen de blauwe bessensector, die hiermee de meer gevestigde categorieën op de Zuid-Afrikaanse fruitmarkt op zijn kop zet," zo vertelt Justin Mudge, voorzitter van Berries ZA. 

"De sector heeft in het nieuwe seizoen al meer dan 530 ton geoogst. Hier in de Westkaap kwam het seizoen trager op gang dan vorig jaar," zegt hij. "Gezien de Covid-19-crisis is er momenteel grotere onzekerheid over de groeivooruitzichten. Begrijp me niet verkeerd want we zijn nog altijd zeer optimistisch maar dit zijn slechts prognoses die na afloop van het seizoen wellicht moeten worden bijgesteld."

Het zou kunnen dat er nieuwe boomgaarden op de planning staan voor 2020-2021, waarvan de aanplant moet worden uitgesteld wegens Covid-19. De laatste fase van het frambozenseizoen 2019-2020 raakte ook ontregeld omdat het vliegverkeer stil kwam te liggen.

De zachtfruitsector is zeer vindingrijk, goed georganiseerd en  proactief in het managen van de export waardoor zij kan blijven beantwoorden aan de verwachtingen van haar klanten op het noordelijk halfrond. 

Verschillende behoeften van de sector communiceren
Er werd een Joint Marketing Forum opgericht om een gezamenlijk communicatieplatform tot stand te brengen voor belanghebbenden en er werd ook een werkgroep opgericht voor de logistieke sector om de specifieke behoeften van de blauwe bessensector te kunnen communiceren.

“Blauwe bessen hebben een andere houdbaarheid dan citrus of appelen en zijn waarschijnlijk zelfs minder lang houdbaar dan druiven. De samenwerking die wij verlangen van havenautoriteiten is dus anders dan bij overige fruitcategorieën. Als je een afvaart mist dan wordt de houdbaarheid met zeven dagen verkort en dat is ernstig," legt hij uit. "Uiteraard is het voor ieder product van belang dat een schip op tijd vertrekt maar blauwe bessen zijn een uiterst kwetsbaar product." 

Hij verwijst naar het oponthoud in de havens gedurende de cruciale weken van vorig seizoen, waardoor de export vertraging opliep en markten in de daarop volgende weken dubbele aantallen bessen ontvingen.  

"Een consistente aanvoer naar markten is altijd belangrijk. Verstoring hiervan schaadt het vertrouwen in het vermogen van Zuid-Afrika om op tijd een premium product te kunnen leveren."

Dit seizoen opvallende verschuiving naar zeevracht 
“Er was grote onzekerheid over luchtvracht en tegelijk maakte de eigenschappen van verbeterde rassen het mogelijk om meer fruit over zee te vervoeren. Er heeft dus dit seizoen een opvallende een verschuiving van lucht- naar zeevracht plaatsgevonden. Dit is te danken aan verbeterde rassen waardoor we deze op de meest kostenefficiënte manier aan markten kunnen leveren."

Er zou dit seizoen altijd een grote omschakeling van lucht- naar zeevracht zijn geweest, zelfs als de luchtvrachttarieven niet zo sterk gestegen waren. 

De aantallen blauwe bessen die dit jaar per zeevracht werden geëxporteerd. Tot week 34 werd 124 ton per luchtvracht verzonden. (Bron:: Berries ZA)

Wanneer de bessen per luchtvracht naar het noordelijk halfrond worden verzonden, dan liggen ze al binnen vier dagen in het winkelschap. De reis over zee daarentegen neemt ruim 21 dagen in beslag, vandaar dat het dit seizoen noodzakelijk was om grote aanpassingen in het verpakkingsproces van de bessen door te voeren. "Je wil natuurlijk zeker weten dat je product goed ontvangen wordt."

Opening Chinese markt verloopt 'dramatisch traag'
“Op het zuidelijk halfrond is Zuid-Afrika absoluut het best gepositioneerd om Europa en het Midden-Oosten te beleveren," vervolgt hij. "Er worden ook in Zimbabwe blauwe bessen geteeld, evenals in Namibië en Zambia."

"De export naar het Verre Oosten is tot nu toe zeer gering. Het VK en Europa zijn tot op heden de markten waar het geld verdiend wordt en tot voor kort waren deze markten voldoende om onze aantallen op te nemen. Dit is echter niet meer zo," legt hij uit.

“We moeten zoveel mogelijk markten veilig stellen zodat we meer opties open kunnen houden en onze risico's kunnen spreiden."

Tot nu toe bleef er weinig fruit over nadat zowel het VK als Europa zo'n 46% van de bessen af hadden genomen. Hij verwacht echter dat de marktaandelen van deze traditionele markten geleidelijk af zullen nemen ten gunste van nieuwe markten. 

Zuid-Afrikaanse blauwe bessen hebben toegang tot Hongkong, Maleisië en Singapore, waar de interesse in het fruit toeneemt. De sector heeft vooralsnog geen toegang tot de Chinese markt. De Zuid-Afrikaanse sector zal binnenkort een aanvraag doen om toegang tot de Zuid-Koreaanse markt te krijgen. 

De opening van de Chinese markt verloopt 'dramatisch traag' en dat geldt volgens Justin voor alle fruitcategorieën. Er is binnen de fruitsector al vaak overleg geweest over de Zuid-Afrikaanse producten die op de nominatie staan om toegang tot te Chinese markt te krijgen. Momenteel wachten peren op groen licht van de Chinezen en daarna zijn avocado's aan de beurt."

Plan om derde categorie op prioriteitlijst voor Chinese markttoegang te heroverwegen
Onlangs werd besloten dat de twee bovenste categorieën op de lijst onveranderd blijven maar dat de derde positie zal worden heroverwogen. 

Blauwe bessen staan op de derde plaats maar steenfruit ook (inclusief kersen).

Fruits South Africa zal met een voorstel komen voor een methode voor het bepalen van de prioritering. 

De zachtfruitorganisatie heeft de afgelopen maanden een grote ontwikkeling doorgemaakt, is onder de paraplu van Hortgro vandaan gekomen en heeft haar naam veranderd van South African Berry Producers' Organisation naar het meer eigentijdse Berries ZA. 

Fruits South Africa heeft een voorstel ingediend waardoor nieuwe fruitcategorieën zich als individuele entiteit bij de organisatie aan kunnen sluiten.

"We beschikken over de potentie om banen te scheppen en we willen dat deze boodschap luid en duidelijk overkomt bij de besluitmakers. Door de markttoegang voor blauwe bessen te steunen, zal de tuinbouwsector in Zuid-Afrika verder kunnen groeien en zal ook de werkgelegenheid toenemen."

 

Voor meer informatie:
Elzette Schutte
Berries ZA
Tel: +27 82 411 0500
Email: elzette@berriesza.co.za
https://www.berriesza.co.za/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven