Duurzame energie-oplossing zonder investering vooraf

Jaguar stapt in energieproject met Afrikaanse fruittelers

Jaguar The Fresh Company heeft een samenwerkingsverband gevormd met twee sterke partners om zonne-energie installaties te leveren aan Afrikaanse fruitproducenten. De in Barendrecht gevestigde AGF-specialist geeft aan dat deze forse investering in “Jaguar New Energies” perfect past bij haar focus op duurzaamheid en het ontzorgen van haar leveranciers.

Kees Rijnhout, CEO van Jaguar TFC: ‘Zuid-Afrikaanse fruitproducenten staan voor veel economische uitdagingen, waaronder de grillige levering van elektriciteit die vaak leidt tot ‘vervuilende opwekking’ met dieselgeneratoren. Omdat Jaguar al decennialang in Zuid-Afrika betrokken is, zijn wij op zoek gegaan om een duurzame oplossing te vinden voor dit economische en ecologische probleem. We zijn uiteindelijk in zee gegaan met een paar zeer ervaren partners met wie wij zo'n ambitieus project konden trekken. Die hebben we gevonden in het Forest Effect Fund, dat veel en nuttige ervaring heeft in internationale duurzame agrarische waardeketens, terwijl het Zuid-Afrikaanse New Southern Energies een belangrijke speler is op de lokale Afrikaanse zonne-energie markt. Samen hebben we veel en gerichte expertise aan boord om ervoor te zorgen dat Afrikaanse fruitproducenten grootschalige waarde kunnen halen uit deze unieke en schone energieoplossing.

Paulo Bello van Forest Effect Fund zegt dat zonne-energie het gezicht van de landbouw in sub-Sahara Afrika kan veranderen. ‘De meeste boeren begrijpen de voordelen van zonne-energie. Vooraf investeren was echter altijd een hindernis. Via Jaguar New Energies worden boeren in staat gesteld om een makkelijke en slimme overstap naar duurzame energie te maken. Ondanks dat er door de producent niet geïnvesteerd hoeft te worden, krijgt hij wel toegang tot een uitzonderlijk betrouwbare energiebron, is er geen afhankelijkheid van de grillige energievoorziening van het openbare energienet en naast geen investeringen ook geen exploitatie- of onderhoudskosten. Ons model leidt ook tot sociaaleconomische voordelen, waarbij elektriciteit met forse korting beschikbaar wordt gesteld aan landbouw- en plattelandsgemeenschappen. Met de deelname van de Nederlandse overheid aan ons fonds is ook de integriteit van ons model gegarandeerd’.

Deepak John is een van de oprichters van New Southern Energy in Zuid-Afrika. John zegt dat NSE een leidend bedrijf is met veel ervaring in het installeren van meerdere duurzame energiesystemen bij commerciële en industriële projecten op het Afrikaanse continent.
John: ‘Wij begrijpen heel goed de unieke uitdagingen van het managen van projecten op verschillende locaties, en bieden een end-to-end service met één aanspreekpunt. Dit betekent dat producenten niet hoeven te jongleren met meerdere leveranciers, plannen en schema's. NSE beheert elk aspect van elk project, zodat de producent continu een compleet perspectief heeft van het proces van begin tot eind. De energieoplossingen is nu - letterlijk - in handen van de boer. '

Partners
• New Southern Energy (NSE) is een toonaangevende, in Zuid-Afrika gevestigde, full-service leverancier van hernieuwbare energie voor duurzame energieprojecten door heel Afrika. NSE heeft klanten in de horeca, toerisme, industrie, commercieel vastgoed en landbouw.

• Forest Effect Fund (FEF) is een Nederlands investeringsfonds met expertise in de agro-commodities markt. Het fonds levert kapitaal en kennis om duurzame waardeketens in de landbouw op te bouwen. FEF investeert al enkele jaren in de landbouw- en energiemarkten in Zuid-Afrika

• Jaguar The Fresh Company (JTFC) is een wereldwijd opererend fruitbedrijf dat een breed scala aan verse producten levert aan internationale retailers. Het kernassortiment van Jaguar bestaat uit druiven, citrusvruchten, bessen, avocado en gember. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en heeft commerciële kantoren in Zuid-Afrika, China en Egypte.

Voor meer informatie:
Kees Rijnhout
Jaguar The Fresh Company
T: + 31653152149
k.rijnhout@jaguartfc.nl 
www.jaguartfc.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven