Cedric Timo (Grassfields Trading) over de import van Afrikaanse AGF

"Luchtvracht is bijna weer terug op normale frequentie"

Het aantal vluchten en daarmee de luchtvrachtcapaciteit is in de loop van de coronacrisis snel teruggebracht. Dit had ernstige gevolgen voor de aanvoer van Afrikaanse groenten en fruit naar Europa. "Zelfs in ons belangrijkste land van herkomst, Kameroen, was de capaciteit een tijd lang vrij beperkt. Dit leidde tot overeenkomstige knelpunten in de toelevering van versproducten," bevestigt Cedric Timo, importeur en leverancier van Afrikaanse versproducten en algemeen directeur van Grassfields Trading in het Duitse Ravensburg.

Een greep uit het ruime aanbod aan groenten en fruit van Grassfields

"In mei waren we nauwelijks in staat om goederen uit Kameroen en de buurlanden te kopen vanwege de moeilijke inkoopsituatie. Vanaf eind juni werd het geleidelijk aan rustiger en kunnen we nu bijna de gebruikelijke komst van luchtvracht verwachten. Omdat we voornamelijk met vaste prijzen werken, is de prijssituatie niet veel veranderd," zegt Timo.

Toch liggen de vrachttarieven nog steeds hoger dan vorig jaar. "In het voorgaande jaar bedroeg het tarief per kilo luchtvracht gemiddeld 1 Euro, tijdens de lockdown was dat 1,60 Euro. Ondertussen zijn de tarieven teruggevallen tot 1,20 Euro/kg," voegt de importeur toe, wiens luchtvracht voornamelijk in Brussel aankomt en in de buurt van Bruchsal wordt opgepikt.

Amarantbladeren en bittere colanoten

Uitbreiding van de capaciteit en het productaanbod
Ongeveer twee jaar geleden richtte de Kameroener Grassfields Trading op om verschillende versproducten vanuit zijn thuisland naar Duitsland te brengen en deze te distribueren naar wederverkopers en gespecialiseerde detailhandelaren met Afrikaanse roots. De respons was enorm. Timo: "Inmiddels heb ik mijn verkoopgebied kunnen verdrievoudigen. Daarnaast heb ik het aanbod van producten, die ik in verschillende andere landen inkoop, uitgebreid. Ons assortiment omvat nu ook producten uit Ghana, Oeganda, Rwanda en zelfs Latijns-Amerika."

In het verlengde hiervan is er ook veel gebeurd op productniveau. "Zo zijn we sinds kort gestart met het aanbieden van Kameroense waterspinazie, een gewas dat een aanzienlijk hoger watergehalte heeft dan de in de handel verkrijgbare spinazie. Een ander nieuw product in ons assortiment zijn de amarantbladeren uit Togo."

Naast de groothandel heeft Cedric Timo sinds eind 2019 ook een online-winkel met de naam Camerootz. Ook dit B2C-verkoopkanaal verloopt goed: specerijen en meelproducten zijn online de meest verkochte producten.

Groeipotentie
Naast de grote Afrikaanse klanten heeft Timo dankzij het uitgebreide productassortiment een volledig nieuwe afzetmarkt. "Het is ons opgevallen dat zowel in de Latijns-Amerikaanse als in de Aziatische keuken in grote mate dezelfde producten worden gebruikt. Tegelijkertijd wordt dit marktsegment nog steeds onvoldoende bediend. Dit is voor mij als leverancier natuurlijk bijzonder interessant."

Hoewel er binnen de Bondsrepubliek Duitsland nog veel mogelijkheden zijn, ziet Timo ook kansen net over de grens. "We krijgen veel aanvragen uit Oostenrijk. In Zwitserland hebben we al enkele klanten kunnen winnen. Op langere termijn zie ik ook kansen in Noord-Italië. Er is dus duidelijk verder groeipotentieel aanwezig in binnen- en buitenland," besluit Timo.

Voor meer informatie:
Cedric Timo
Grassfields Trading
Hüttenweg 13 – D
88213 Ravensburg
Duitsland
+49 176 57925344
contact@grassfields-trading.com
www.grassfields-trading.com   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven