Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rassenontwikkeling en kwaliteit Spaans citrus goed ontwikkeld"

Het was tot nu toe een spannend jaar voor Spaans citrus: de weerscapriolen in Spanje lieten de oogst klein uitvallen en hamsterinkopen aan het begin van het jaar zorgden voor een vroegtijdig seizoenseinde. Dat merkte men ook bij Llombart Handels- und Treuhandgesellschaft, gevestigd in het Duitse Lahr/Schwarzwald. Alles bij elkaar een turbulent jaar, niet alleen voor Spanje, want ook overzee brengt het huidige seizoen enkele uitdagingen met zich mee vanwege de exportstop in Argentinië.

"We streven ernaar om de Duitse markt het hele jaar door van perssinaasappelen te voorzien en zijn er blij mee dat we ondanks de kleinere oogst in Spanje en de deels buitengewone vraag aan het begin van de pandemie de overgang naar het overzeeseizoen konden halen", luidt het vanuit het bedrijf. "Nu hebben we als volgende hindernis te maken met de exportstop van de Argentijnse producten. Bij het totale aanbod vanuit overzee ontbreken duidelijke volumes voor de Europese markt. Importeurs die tot nu toe hoofdzakelijk uit Argentinië inkochten, moeten nu terugvallen op Zuid-Afrikaanse producten die schaars en duur zijn."


Een deel van het team bij de stand van Llombart op de Fruit Logistica 2020.

Dat is natuurlijk merkbaar bij de totale situatie wat betreft vraag en aanbod. "De vraag naar Zuid-Afrikaanse producten - in het bijzonder sinaasappelen - is zeer groot en de prijzen zijn dan ook bijpassend hoog. Met het oog op de uitwerkingen van het Spaanse seizoen zal er zeker geprobeerd worden om zo vroeg als mogelijk met Spaanse producten te starten."

Easypeelers: een favoriet onder de consumenten
"Spanje draagt vooral met de nieuwe plantages van Nadorcott, Tango, Orri en Leandri, die in de afgelopen vijftien jaar qua productiehoeveelheid van nul naar circa 350.000 ton gegroeid zijn, bij aan de ontwikkeling van de easypeelers“, luidt het. Daarbij zijn echter al deze rassen niet van Spaanse oorsprong, maar ze stammen uit Marokko, Californië, Israël en Zuid-Afrika.

Er vinden weliswaar ook eigen teeltonderzoeken in Spanje plaats, maar tot nu toe kon er nog geen doorbraak behaald worden: "De lokale onderzoeksgebieden op het IVIA terrein (Moncada), hebben in de afgelopen jaren goede informatie opgeleverd, maar we hadden geen geluk met inheemse rassen. Onderzoekers werken er in het bijzonder aan om een Clemenules voor februari en maart te vinden, maar tot nu toe nog zonder succes."

"Zeldzame producten voor de gewone consument"
Naast de klassiekers onder het citrus zijn er natuurlijk nog enkele exoten die ook in Spanje geteeld of in ieder geval getest worden: "Limes zijn tot de zomermaanden beperkt aangezien ze bij dalende temperaturen geel verkleuren en dit niet gewenst is onder de consumenten." Ook andere exotische soorten spelen tot nu toe nauwelijks een rol: "Er wordt weliswaar aan nieuwe rassen gewerkt, zoals bijvoorbeeld de kaviaarlimes of  Pink limes en er wordt onderzoek naar gedaan, echter slechts in kleine hoeveelheden en deze zijn actueel hooguit voor de horeca relevant. Voor de gewone consument zijn ze eerder een zeldzaamheid." Of deze rassen zich in de toekomst ook in de retail weten te vestigen, blijft afwachten.


Enkele eigen merken van de firma Llombart.

Spanje behoudt pionierspositie op de markt
Qua prijs bestaat er weliswaar zowel binnen als buiten Europa concurrentie op de markt, maar dankzij goede organisatie verwacht men allereerst echter niet dat Spanje haar pionierspositie op de markt af zal moeten staan: "Qua prijs zijn Italië maar ook Griekenland en Turkije, de grootste concurrenten van Spanje. Argentinië en Zuid-Afrika spelen alleen een rol in het zomerseizoen, waarin we geen Spaanse producten ter beschikking hebben.“ Bovendien liggen de producten van overzee in een hoger prijssegment dan de Europese producten. "Wat rassenontwikkeling en kwaliteit betreft, is Spanje zeer goed opgesteld“, luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Aline Llombart
Llombart Handels- und Treuhandgesellschaft mbH
Industriehof 4
D-77933 Lahr
+49 7821 939752
aline@llombart.de
www.llombart.de 

Publicatiedatum: