Oogst Italiaanse Sila aardappelen van start

De oogst van de Patata della Sila-aardappel met beschermde geografische aanduiding staat op het punt van beginnen. Het verpakken ervan zal, in lijn met voorgaande jaren, half september plaatsvinden. De kwaliteit is uitzonderlijk, dankzij de zomer die werd gekenmerkt door milde temperaturen.

“Door het warme weer in mei en de koele temperaturen in juni zijn de planten snel gegroeid en gelukkig hebben ze geen last gehad van droogte. De teelt is in lijn met voorgaande jaren zowel wat betreft opbrengst als kwaliteit”, zegt Albino Carli, directeur van het Consorzio Produttori Patate Associati (PPAS).

Albino Carli, directeur van het PPAS consortium, tijdens een bedrijfsbezoek in oktober 2019

De aardappelen worden niet in bulk verpakt, maar in kleine porties en dat betekent dat het consortium de gewassen selecteert op kwaliteit. “De aardappelen moeten van middelgrote maat zijn en dit jaar is de kwaliteit uitzonderlijk, zeker wat betreft geur en smaak. Het ziet ernaar uit dat het een goed seizoen gaat worden.”

Op dit moment is het aanbod iets groter dan de vraag. “De telers die geen deel uitmaken van het consortium of die geen overeenkomsten hebben gesloten, gaan misschien een moeilijk jaar tegemoet. Het marktaandeel van ons consortium groeit jaar na jaar, omdat aardappelen met beschermde geografische aanduiding zowel wat betreft hoeveelheid en prijs goed zijn”, zegt Carli.

Los van de resultaten van dit seizoen zal het areaal voor de teelt van de BGA-aardappelen worden uitgebreid.

“We gaan van 400 naar meer dan 540 hectare Patate della Sila met beschermde geografische aanduiding. Dat is een stijging van 30%. De aardappelen worden namelijk erg gewaardeerd en de voorraden raken elk jaar sneller op. De lockdown heeft eigenlijk in ons voordeel gewerkt, omdat men genoodzaakt was om thuis te eten, maar nu is het consumptieniveau weer normaal. De horeca heeft het nog steeds zwaar en in de supermarkten gaat het nu weer terug naar hoe het was voor de coronacrisis. Het is moeilijk te voorspellen hoe het verder gaat”, zegt Carli.

De les die Carli uit de afgelopen maanden heeft getrokken is dat het vrij nutteloos is om voorspellingen te doen. “Wat de coronacrisis ons geleerd heeft, is dat we op alles voorbereid moeten zijn, flexibel moeten zijn en kansen moeten grijpen waar dat mogelijk is.”

Het consortium zal deelnemen aan de eerste editie van Macfrut Digital, dat van 8-10 september 2020 plaatsvindt en is georganiseerd door Cesena Fiera uit Bologna.

“We zijn te vinden in het gedeelte dat is gewijd aan teelt en commercie. Hoewel een digitaal evenement in onze branche nogal ongebruikelijk is, is er gezien de huidige situatie simpelweg geen alternatief. We zijn verheugd om deel te nemen en wie weet kunnen we er ideeën opdoen die we kunnen toepassen in de toekomst”, concludeert Carli.

Voor meer informatie:
Albino Carli
Consorzio Produttori Patate Associati Soc. Coop. Agr.
Via del Turismo 30 - Fraz. Camigliatello Silano
87058 Spezzano della Sila (CS)
Italië
+39 (0)984 1636301
info@patateppas.it 
www.patateppas.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven