Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export ook belemmerd door pandemie

Vorst belemmert Braziliaanse guave met kleinere oogst

De Braziliaanse guaveteelt is een van de grootste ter wereld en er zijn bepaalde regio’s waar de guavebomen door een specifieke snoeimethode het hele jaar door vruchten dragen. In koudere jaren, zoals in 2019 en 2020, heeft guave echter te kampen met productiviteitsproblemen, die nog worden verergerd door de logistieke problemen als gevolg van de coronapandemie.

Inês Yumiko Sato Sasaki is salesmanager van COAC (Cooperativa Agroindustrial de Carlopolis) en is zelf een van de 50 guavetelers die zich bij de coöperatie hebben aangesloten om de teeltmethoden te optimaliseren en de verkoop te stimuleren, vooral in het buitenland. Alle telers zijn in de gemeente Carlópolis in de staat Paraná (Zuid-Brazilië) gevestigd. De oogsten van alle leden worden verzameld, maar slechts 12 leden zijn GlobalGAP gecertificeerd.

Sasaki: "De export vindt op dit moment plaats via handelsbedrijven, maar ons doel is om een niveau van productie en prijzen te bereiken dat directe verzending naar andere landen mogelijk maakt. We hebben het potentieel, omdat we bijna de hele week oogsten, alleen op zondag en vrijdag oogsten we niet."

Rechts op de foto: Inês Yumiko Sato Sasaki

Klimaat is de belangrijkste uitdaging
"Dit jaar hadden we echter problemen met droogte en overmatige kou, met vorst die ons snoeisysteem volledig ontregelde. We hebben het snoeiwerk gespreid om de hele maand te kunnen oogsten, het hele jaar door. Maar nu, door de vorst, de droogte en de kou, die al vroeg in het jaar begon, hebben onze guavebomen veel te lijden gehad en is de opbrengst niet hetzelfde. We hebben we een groot tekort aan product om de orders te vervullen."

Exportproblemen door pandemie
De coronapandemie heeft de verkoop en distributie van fruit aan Europa, de grootste buitenlandse markt van COAC, sterk beperkt. "Logistiek gezien is het een uitdaging om onze bestellingen te kunnen leveren. Het komt vaak voor dat de vlucht van en naar Europa wordt geannuleerd, sinds maart van dit jaar is dit normaal geworden."

De coöperatie verzendt momenteel zo'n 1.000 kilo per week, maar dat gemiddelde was voor de pandemie veel hoger. Zo vlogen er in februari elke week tot twee vliegtuigen met 2.000 kilo geladen naar Portugal, vanwaaruit het product over heel Europa wordt verspreid, met name naar Nederland, Engeland en Zwitserland.

Het volgende doel is om de export van Braziliaanse guave uit te breiden naar de Verenigde Arabische Emiraten en Canada, omdat de buitenlandse markt betere prijzen voor het product oplevert dan de binnenlandse markt. Op de thuismarkt kost een kilo guave gemiddeld € 0,23, terwijl buitenlandse klanten tot € 0,71 betalen voor een kilo fruit.

Sasaki zegt dat de grote uitdaging voor telers is om te proberen het snoeien onder controle te krijgen. "Onze productie was erg uit de hand gelopen vanwege de vorst. Het is het klimaat dat onze regio heeft gehinderd, met een gebrek aan regen en een strenge vorstperiode. We moeten het snoeiproces elke maand onder controle houden om een continue productie te bereiken en geen tekort aan product te hebben. Als we deze problemen onder controle hebben, kunnen wij onze export gaan uitbreiden," besluit Sasaki.

Voor meer informatie:
Inês Yumiko Sato Sasaki
COAC
Tel (commercieel): +55 43 99960-3861
Tel (mobiel): +55 43 99930-8573
coac.carlopolis@gmail.com
coaccooperative.negocio

Publicatiedatum: