Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vraag naar verse groenten met 30-35% gestegen

"Veel groenteverwerkers staan onder hoge druk om hun productiviteit te verbeteren"

Tomra Food spant zich in om groenteverwerkers overal ter wereld te faciliteren om de gevolgen van de coronapandemie het hoofd te bieden. Met een speciale campagne informeert het bedrijf over de nieuwste sorteertechnologieën die kunnen helpen bij het oplossen van de operationele problemen die zijn veroorzaakt of verergerd door de economische gevolgen van de pandemie.

Vraag naar groenten toegenomen
De gedwongen sluiting van fastfoodzaken en restaurants en de in veel landen opgelegde lockdown-beperkingen hebben de eetgewoonten van consumenten noodgedwongen veranderd. Nu mensen vaker thuis koken, is de vraag van de detailhandel naar alle soorten groenten (vers, diepgevroren en conserven) aanzienlijk toegenomen. De vraag overtrof vanaf het begin van de lockdowns al snel het aanbod en de verkoop van groenten ligt met ongeveer 30-35% op veel plaatsen nog steeds boven het niveau van 2019.

Voor een sector die de omzetgroei meestal met enkelvoudige cijfers meet, is dit een groot verschil. Veel verwerkers staan dan ook onder ongekende druk om de productiviteit te verbeteren en de doorvoer te verhogen. Tegelijkertijd moeten ze echter weerstand bieden aan een zo snelle productversnelling dat de productkwaliteit in het gedrang kan komen. Maar niet alle groenteverwerkers hebben de technologie of de mensen in huis om dit te managen.

Werkdruk toegenomen
Een andere uitdaging is dat de reeds lang bestaande problemen bij het werven en behouden van arbeidskrachten zijn verergerd doordat de werklast van de verwerkers is toegenomen. Internationale reisverboden hebben de toegang voor seizoenarbeiders geblokkeerd en meldingen van Covid-19-uitbraken in voedselverwerkende bedrijven hebben mensen ter plaatse ontmoedigd om dit soort werk aan te nemen. Dit is met name een uitdaging voor bedrijven met oudere installaties die afhankelijk zijn van mensen die de transportbanden inspecteren voor het verwijderen van vreemde materialen en onvolmaakte producten.

Personeelstekort
De derde uitdaging, om de werknemers te beschermen tegen toekomstige uitbraken, is dat de verwerkers sociale maatregelen moeten nemen om afstand te nemen en de werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen moeten verschaffen. Dit draagt bij aan het ongemak en de kosten van het handmatig uitvoeren van lijntaken die gemechaniseerd en geautomatiseerd zouden kunnen worden. En zelfs als de reisbeperkingen worden opgeheven en de vrees voor Covid-19 uiteindelijk een keer zal zijn geweken, zullen arbeidskrachten schaars blijven. De meeste ongeschoolde arbeiders in ontwikkelde landen geven de voorkeur aan de zekerheid van een vaste baan boven seizoensgebonden contracten, terwijl handarbeiders in ontwikkelingslanden steeds vaker kunnen kiezen uit meer wenselijke soorten werk.

Geavanceerde sorteermachines
Bewezen oplossingen voor deze uitdagingen zijn echter beschikbaar. Het zijn deze oplossingen die Tomra Food nu met zijn communicatiecampagne op de voorgrond plaatst, waarbij de mogelijkheden van optische sorteer- en stoomschilmachines worden benadrukt, in combinatie met op afstand ondersteunde opstart en technische ondersteuning, die groenteverwerkers nu meer dan ooit tevoren nodig hebben.

Ashley Hunter van Tomra Food Sorting: "Onze technologieën kunnen een antwoord bieden op de uitdagingen die de coronapandemie heeft veroorzaakt of versterkt. De geavanceerde sorteermachines van tegenwoordig kunnen de afhankelijkheid van handmatig werk verminderen, de lijncapaciteit maximaliseren en grote hoeveelheden groenten verwerken, indien nodig 24 uur per dag, terwijl de voedselveiligheid en -kwaliteit gewaarborgd blijven.

Sommige sorteerders, zoals Tomra's Sentinel II, bevinden zich aan de ontvangende kant van de verwerkingslijn. Deze voorsorteerders voorkomen dat grote vreemde materialen aan de lijn komen, zoals stenen, plastic en glas. Andere sorteermachines, zoals de Tomra 5B, worden stroomafwaarts geplaatst, waar ze verschillende taken kunnen uitvoeren: het opsporen van onkruid, het verwijderen van zelfs de kleinste deeltjes vreemde materialen en het identificeren van kneuzingen of verkleuringen.

Een ander, belangrijk voordeel van deze machines is hun opkomende rol in de digitalisering van productielijnen, die met elkaar verbonden en op afstand bestuurbaar worden, met geautomatiseerde gegevensverzameling en -analyse. De mogelijkheid om snel gegevens te verzamelen, te analyseren en te bewerken maakt het mogelijk om machineparameters in te stellen en aan te passen met een tot nu toe onvoorstelbare precisie.

Online ondersteuning
Gebruikers van deze machines profiteren ook van online ondersteuning via Tomra Services met o.a. digitale demonstraties van nieuwe technologieën, digitale ondersteuning tijdens de installatie en het opstarten van productielijnen en ondersteuning op afstand in geval van technische problemen. Met een volledig bemande helpdesk in meerdere landen, en een wereldwijd Field Service team van ingenieurs, is het Tomra-team in staat om elk technisch probleem op te lossen.

Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
TOMRA Food
+32 (0)16 74 28 17
Mobiel: +32 (0)476 74 19 18
marijke.bellemans@tomra.com
www.tomra.com/food


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven